Românii care vor plăti mai puțin la energia electrică. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2023
S-a aflat care sunt românii care vor plăti mai puțin la energia electrică. Guvernul României lucrează chiar în aceste momente la ordonanța de urgență pentru reglementarea pieței energiei. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2023, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.
Cât se va plăti la curent de la 1 ianuarie 2023. Ordonanța de urgență, aproape finalizată
Guvernul și-a propus ca săptămâna aceasta să finalizeze ordonanța de urgență în ceea ce privește reglementarea pieței energiei.
Prin această ordonanță, autoritățile au propus noi prețuri la energie, iar anumite categorii de români vor plăti mai puțin la facturile electrice.
Cum se va plăti energia electrică
Astfel, energia electrică ar urma să fie plătită în funcție de consum, lucru cu care furnizorii de energie s-au arătat de acord. Pe de altă parte, furnizorii ar vrea o piață administrată în locul celei reglementate.
Noua ordonanță de urgență pe care urmează să o adopte guvernul este deja într-un stadiu avansat, iar guvernanții au creionat și variantele de prețuri pe care românii le-ar putea plăti la curent electric începând din 2023.
Consumatorii casnici vor plăti mai puțin
Prețurile stabilite de guvern în viitoarea piața reglementată vor fi diferite în funcție de utilizatori, urmând ca persoanele fizice să plătească cele mai mici prețuri.
Există și un preț fix, care va fi valabil pentru utilizatorii care depășesc mai mult de 255 kw/h.
Noile prețuri la energia electrică
Conform ordonanței de urgență care urmează să fie adoptată de guvern, prețurile pe care românii le-ar putea plăti la curent electric începând de anul viitor arată astfel:
-0,68 lei/kw pentru un consum de 100kw pe lună
-0,80 lei/kw pentru un consum de până la 255 kw pe lună
-cei ce depășesc cei 255 kw pe lună vor avea un preț fix de 1 leu/ kwh.
-industria ar urma să plătească un preț de 1,3 lei/kwh.
Sistem de încălzire bazat pe energie geotermală
Pe de altă parte, specialiştii Universităţii Politehnica din Bucureşti au conceput un sistem bazat pe energie geotermală şi solară, care încălzește fără să consume energie electrică.
Cu acest sistem poluarea va fi redusă, iar încălzirea şi răcirea clădirilor se va face cu costuri minime.
Sistemul, pus în funcțiune la Facultatea de Energetică
Sistemul de încălzire și răcire propus de Universitatea Politehnica a prins viață printr-un proiect european atunci când centrala pe gaz a unui laborator din Facultatea de Energetică s-a stricat.
Sistemul functionează deja de 9 luni și produce peste 22 de grade Celsius pentru studenţi şi profesori.
Cât costă un astfel de sistem
Potrivit calculului Universității, noul sistem poate face căldură pentru aproximativ 10 apartamente cu o suprafață de 70 de mp.
Costul componentelor tehnice pentru acest sistem de încălzire este de 130.000 de euro, însă se amortiează în aproximativ 8 ani, informează specialiştii.