Românii care scot mai mulți bani din buzunar. Se întâmplă de la 1 aprilie 2022
Începând cu data de 1 aprilie, o serie de consumatori vor plăti energia electrică la prețul pieței, fiind mai mare decât plafonările acordate firmelor pentru energie. Circa 2 milioane de consumatori casnici vor trebuie să plătească energia electrică la prețul pieței.
Facturi mai mari la energie
În momentul de față, unii consumatori nu se încadrează în plaja de consum de 300 de kwh lunar, cea pentru care Guvernul oferă plafonarea. Prin urmare, tot ce trece de cei 300 kwh vor plăti la tariful de pe piață. Acestea sunt cuprinse între 1,5 lei până la 4 lei pe kwh, potrivit tarifelor de pe piață existente.
În tot acest timp, firmele au un tarif plafonat la un 1 leu/kwh. Specialiștii în domeniu sunt de părere că Guvernul ar trebui să plafoneze prețul la energie electrică la 1 leu pe kwh și pentru consumatorii casnici, ci nu doar pentru firme.
Cânt vine vorba despre gaze naturale, prețul acestora a fost plafonat la 31 de bani pe kilowatt oră pentru cetățeni. Cu toate acestea, trebuie îndeplinită o anumită condiție, care constă în consumul maxim a 1.200 de metri cubi de gaz în cele cinci luni de iarnă, ceea ce ar însemna 240 de metri cubi lunar.
În cazul în care aceasta valoare este depășită, de exemplu 1.201 de metri cubi, oamenii pot ajunge sa plătească facturi uriașe de mii de lei. Acest lucru se datorează faptului că distribuitorii de gaze naturale încheie contracte la prețuri duble față de valoarea de 0,69 lei kwh, valoarea plafonată de Guvern.
Potrivit specialiștilor, un sfert din consumatori vor beneficia de plafonarea prețurilor
Specialiștii în domeniu sunt de părere că circa 30% din consumatorii casnici nu se vor încadra în cerințele legii și vor ajunge să achite prețul din contractele de furnizare a energiei electrice existente.
„Pe energie electrică, cei care depășesc 300 kWh pe lună vor plăti prețurile din contract, care sunt cu 70-80 la sută mai mari față de anul trecut. Prețul plafonat pentru gaze naturale înseamnă un preț care este mai mare cam cu 120 la sută față de media anului trecut din aceeași perioadă, adică plafonarea s-a făcut la un nivel de preț care este cam de 2,3 ori mai mare decât anul trecut”, arată Dumitru Chisăliță, specialist în energie.
Pentru un consum mai mic, specialiștii ne recomandă sa ținem cont de anumite lucruri. De exemplu, putem economisi cel puțin 300 de lei la nivel de an doar dacă eliminăm consumul în stand-by al aparatelor electronice, precum televizoare și laptop-uri.