Românii care pot ieși la pensie cu 3 ani mai devreme. Categoriile vizate nu vor pierde bani
Mulți visează să iasă la pensie mai devreme, însă nu vor să piardă bani. Românii trebuie să cotizeze minim 15 ani pentru a beneficia de acest venit din partea statului, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Totuși, o categorie ar putea să câștige 3 ani în plus de pensie.
Ce propunere a fost făcută. Românii care ar putea să iasă mai devreme la pensie
Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, potrivit Legii Pensiilor din 2010. Cu toate acestea, există mulți români care lucrează ore suplimentare și nu primesc zile libere pentru momentele în care lucrează peste program.
„Este o propunere care vine pe orele suplimentare pe care orice angajat din România le face peste programul normal de lucru care este de opt ore.
Legea actuală prevede ca, în condiţiile în care pentru orele lucrate suplimentar, întotdeauna cu acordul angajatului, se acordă timp liber corespunzător, totul este în regulă, pentru că omul are timp de odihnă pentru efortul pe care îl face suplimentar peste cele opt ore de lucru.
Dar sunt foarte multe situaţii când angajatorul nu poate să ofere timp liber corespunzător, şi, atunci, aceste ore suplimentare sunt plătite.
Pentru plata lor, fiecare angajator plăteşte pentru statul român toate contribuţiile.”, a transmis liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară PPU-SLL, Dragoș Frumosu, la Antena 3.
Ce trebuie să știe românii care lucrează peste program
Angajatorii pot compensa munca suplimentară prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile sau prin acordarea unui spor la salariu. Ținând cont că orele suplimentare sunt plătite de multe ori, iar angajatorii plătesc contribuții, atunci banii ar putea să fie luați în considerare pentru punctul de pensie.
„În aceste condiţii, el plătind contribuţii şi pentru orele suplimentare, este clar că aceşti bani se iau în considerare pentru punctul de pensie atunci când fiecare dintre noi ajunge la vârsta respectivă, dar faptul că el face o muncă suplimentară peste cele opt ore pentru care nu i se acordă timp liber corespunzător, este normal şi evident ca aceste ore să se cumuleze şi să fie scăzute pe perioada de muncă a unui om din vârsta de pensionare.
În aceste condiţii, un om poate să iasă la pensie începând cu câteva luni mai repede până la 2-3 ani.”, a mai spus Dragoş Frumosu.
„Vrem să avem o discuție cu ministrul Muncii”
Dragoș Frumosu a explicat că propunerea a fost trimisă partidelor politice, grupurilor parlamentare și instituțiilor statului care se pot ocupa de această problemă. Liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară PPU-SLL a susținut că trebuie să existe o discuție cu ministrul Muncii.
„Am primit un singur răspuns de la ministrul Muncii care nu m-a mulţumit, pentru că răspunsul nu face altceva decât să înşiruiască prevederile actuale ale legii.
Noi vrem ca săptămâna viitoare cel târziu să avem o discuţie cu ministrul Muncii şi o vom solicita în scris, plus, obligatoriu, Legea dialogului social care guvernează relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator în sistemul privat, pentru că cea actuală nu mai este de actualitate, nu mai poţi să aperi drepturile angajaţilor.”, a transmis Dragoș Frumosu.
Cu acestea fiind spuse, în cazul în care propunerea o să fie luată în calcul, românii care lucrează peste program și sunt plătiți de angajatori ar putea să iasă la pensie mai devreme cu până la 3 ani. Orele suplimentare ar putea să fie cumulate și luate în calcul la punctul de pensie.