Românii care n-au sărbătorit Revelionul. Ce însemna sărbătoarea, de fapt, cu ani în urmă
Noaptea de Anul Nou a fost celebrată și în această perioadă de oameni din întreaga lume. Și în România, mulți au marcat Revelionul 2023-2024. Știai însă că sunt conaționali care nu au sărbătorit acest eveniment? S-a întâmplat în secolul XIX, potrivit dexonline.
Cum sărbătoreau popoarele Anul Nou pe vremuri
Revelionul este una dintre sărbătorile universale cele mai cunoscute la nivel internațional. Unele voci spun că, încă din anii 2.000 î.Hr., evenimentul se celebra sub forma unui festival în Mesopotamia. Pentru popoarele lumii, un nou an debuta la date diferite.
Pentru egipteni, fenicieni și perși, anul începea cu echinocțiul de toamnă (21 septembrie), iar pentru primii greci a început cu solstițiul de iarnă (21 decembrie). Pe calendarul republican roman, anul începea la 1 martie, dar după 153 î.Hr. data oficială a fost 1 ianuarie, ce s-a menținut în calendarul iulian.
Te-ar putea interesa și: Tradiții și obiceiuri de Anul Nou 2024 în România și alte părți ale lumii. Ce să faci ca să ai noroc tot anul
Când era sărbătorit Revelionul în România. Era asociat cu alt moment special
Tradiția celebrării trecerii dintr-un an în altul s-a extins la nivel global rapid. În România, obiceiul marcării Revelionului a apărut în secolul XIX, potrivit informațiilor comunicate de cei de la dexonline. Doar că, pe atunci, cel mai probabil, numele petrecerii era asociat, de fapt, cu Crăciunul.
„Când vorbim de revelion, știm că îl vom petrece în noaptea dintre 31 decembrie spre 1 ianuarie. Așa este în zilele noastre, însă în secolul XIX era mai probabil ca numele petrecerii să se refere la Crăciun”, se arată pe pagina de Facebook dexonline.
De la ce provine termenul „revelion”, de fapt
Termenul „revelion” provine din francezul „réveillon”, derivat din verbul „réveiller”, care înseamnă „a trezi”. Acesta desemna o cină care se prelungea și depășea, din punct de vedere orar, miezul nopții.
Te-ar putea interesa și: Felicitări de Anul Nou 2024. La mulți ani 2024
Text despre Revelion, din decembrie 1894
În altă ordine de idei, un fragment din ediția decembrie 1894 a ziarului Adevărul vorbește despre ce însemna Revelionul pentru români, odată. Sărbătoarea era asociată cu Crăciunul și presupunea consumarea de mâncare și băutură abundentă.
„Revelionul a fost la început o sărbare curat sufletească. Bărbați, femei și copii se strângeau prin biserici, în jurul unui leagăn reprezentând ieslele în care s-a născut Isus Hristos, și stăteau acolo toată noaptea dănțuind și cântând.
Din pricină că această veghere era prea obositoare, s-a permis veghetorilor să mănânce și să bea, ca să-ți întreție puterile și entuziasmul. Deci aci s-a născut Revelionul de Crăciun, însoțit de masă și… băutură abundentă”, arată un text din ziarul Adevărul, ediția decembrie 1894.