Românii care își vor primi banii înapoi de la stat. Legea tocmai a fost promulgată

de: Stan Nicu
21 07. 2022

S-a aflat care sunt românii care își vor primi banii înapoi de la stat. Legea tocmai a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis. Cei care au de recuperat bani trebuie să depună o cerere în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce amenzi vor fi anulate

Amenzile date pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) vor fi anulate, iar cei care le-au plătit vor putea să își recupereze, conform unei legi promulgate azi de către președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, legea prin care se anulează amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) şi returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata acestor sancțiuni.

Amenzile, scăzute din evidenţele organelor de executare

De asemenea, legea promulgată prevede măsuri referitoare la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 în ceea ce privește implementarea formularului digital de intrare în România.

„Amenzile contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr.22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare”, arată actul normativ.

Ce trebuie să faci ca să îți recuperezi banii

În plus, sumele de bani plătite până acum se vor restitui la solicitarea contravenientului, în baza unei cereri care trebuie depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului în acest sens.

Astfel, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii promulgate de Președinte, ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va stabili, prin ordin al ministrului, procedura de restituire a sumelor, de către organele fiscale locale.

Cât erau amenzile pentru necompletarea formularului PLF

Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie, Guvernul a introdus excepții la formularul PLF și a redus amenzile, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

De ce a fost util formularul PLF

Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) erau folosite de autoritățile din domeniul sănătății publice pentru a ușura depistarea contacților în cazul în care călătorii erau expuși la coronavirus în timpul călătoriei lor cu avionul sau aeronava, cu vaporul (croazieră/feribot), cu trenul, cu autobuzul sau cu automobilul.

Informațiile pe care călătorii le furnizează în PLF-uri puteau fi utilizate de autoritățile din domeniul sănătății publice din țările de destinație pentru a contacta rapid călătorii, cu scopul de a proteja sănătatea călătorilor și contactele acestora, precum și de a preveni răspândirea în continuare a coronavirusului.