Românii care i-au lăsat pe francezi fără apă caldă. Cum a fost posibil așa ceva: ce jaf uluitor

de: Alex Cazacu
12 10. 2020

O bandă de hoți din România și Republica Moldova a furat aproape 1,000 de centrale termice în Franța. Ei acționau pe șantiere și intrau noaptea în apartamentele care nu erau date spre folosință.

Românii i-au lăsat pe francezi fără apă caldă

Potrivit presei franceze, un număr de 910 centrale termice au fost furate între august 2017 și iunie 2018 în toată Franța.

Joi, 1 octombrie un tribunal specializat din Rennes a pronunțat pedepse de până la cinci ani de închisoare, împotriva a nouăsprezece moldoveni și români suspectați că ar fi făcut parte din grupul care a furat aproape o mie de centrale termice de pe diferite șantiere din Franța.

Ferestre, plite cu inducție, panouri electrice și centrale

Mai multe furturi au avut loc în Nantes, Carquefou şi Couëron (Loire-Atlantique), Angers și Avrillé (Maine-et-Loire) sau chiar Rennes, Bruz, Saint-Gilles și Saint-Erblon (Ille-et- Urât). În Saint-Julien-de-Concelles (Loire-Atlantique), în noaptea de 2 spre 3 noiembrie 2017, banda a furat astfel ferestrele a șase apartamente dintr-un bloc, douăzeci și șase de panouri electrice și șase centrale termice.

După o lună, în noapte de 5 spre 6 decembrie 2017, o echipă a furat 12 centrale termice pe gaz și la fel de multe termostate. Totodată au mai fost furate 16 tablouri electrice și tot atâtea întrerupătoare de circuit, o plită cu inducție, un cuptor cu convecție și un cuptor cu microunde, potrivit Adevărul.ro.

Jaf uluitor în Franța

Pe data de 30 septembrie 2020, un cetățean român în vârstă de 34 de ani care locuiește în Aubervilliers (Sena-Saint-Denis) a recunoscut, în fața magistraților, că el și complicii lui au venit din regiunea Parisului și au închiriat camere de hotel cu o zi înainte de seara în care au comis furturile. Ei dădeau câte două spargeri în aceeași noapte, potrivit procurorilor francezi.

 

Mai multe case sunt încălzite și acum cu centralele furate

Potrivit judecătorului, urmărirea a dezvăluit că hoții au predat marfa unor mașini cu numere de Republica Moldova.

”Urmărirea a dezvăluit că hoții au predat ulterior marfa lor unor „mașini înmatriculate în Moldova”, a mai menționat judecătorul. „Cu siguranță că au câștigat astfel mai mult decât dacă ar fi lucrat în industria construcțiilor”, au spus magistrații.

„A existat o piață excelentă în România și Moldova pentru aceste aparate … Ne putem imagina că o serie de case, chiar și astăzi, sunt încălzite acolo cu centrale furate în Franța”, a spus președintele instanței.

„Acestea nu sunt doar atacuri asupra proprietății: șantierele au fost întârziate, angajații au fost afectați”, a subliniat, la rândul său, procurorul.

Cele mai mari pedepse au fost pronunțate în cele din urmă pentru un bărbat de 43 de ani și un bărbat de 40 de ani, ambii din orașul Hînceşti (Republica Moldova), care se pare că era șeful grupării. El avea chiar propriul canal de vânzare a bunurilor.