Românii care au rămas blocați pe vârf de munte. Salvamontiștii le-au sărit imediat în ajutor

de: Violeta Badea
20 10. 2024

Sâmbătă seara, 19 octombrie, echipa Salvamont Câmpulung Muscel a fost solicitată pentru o intervenție urgentă în masivul Piatra Craiului. Trei turiști, care s-au desprins de grupul principal pentru a încerca o scurtătură printr-un traseu dificil, au rămas blocați pe munte. Lipsa echipamentului adecvat și necunoașterea zonei i-au pus în mare pericol. Salvamontiștii au acționat prompt, în ciuda întunericului și a condițiilor grele de pe munte.

Decizia care putea avea consecințe grave

Grupul de trei persoane, desprins dintr-un grup mai mare care parcurgea traseul Creasta Sudică din Piatra Craiului, a ales să coboare prin Poiana Închisă, un traseu dificil și abrupt.

Fără hamuri, căști sau cunoștințe adecvate ale zonei, aceștia au ajuns într-un punct în care s-au blocat psihic, la intrarea în Padina Lăncii.

Deși erau într-o situație periculoasă, turiștii nu au solicitat imediat ajutorul Salvamont, preferând să aștepte ca grupul lor să ajungă în siguranță pe potecă. În final, prietenii lor au fost cei care au alertat echipa de salvare, însă acest lucru a întârziat intervenția.

Operațiune dificilă în condiții de întuneric

Când salvamontiștii au ajuns la locul incidentului, deja se lăsase întunericul, ceea ce a complicat considerabil operațiunea de salvare. Turiștii blocați au necesitat extragere prin manevre de lansare controlată, folosind rapeluri succesive pe o diferență de nivel de aproximativ 400 de metri.

Una dintre femei a suferit o entorsă și a avut nevoie de asistență suplimentară pentru a fi transportată în siguranță. Salvamontiștii au utilizat o targă specială, UT 2000, pentru a o coborî de pe munte, iar echipe suplimentare au fost mobilizate pentru a finaliza operațiunea.

Citește și Ce a făcut un tânăr care a fost salvat de salvamontiștii din Mureș. Salvatorii au fost muți de uimire!

Un nou caz de neglijență pe munte

Salvamontiștii din Argeș au atras atenția asupra pericolelor care apar din cauza deciziilor riscante și a lipsei de echipament adecvat. Într-o postare pe rețelele sociale, aceștia au menționat că incidentul din Piatra Craiului este doar unul dintre multele cazuri recente, în care liderii de grup au permis scindarea echipei și au lăsat persoane fără experiență să încerce trasee periculoase.

Ultima situație similară avusese loc cu mai puțin de o lună în urmă, în zona Arpașul Mic – Buda din Munții Făgăraș. Salvamontiștii îndeamnă turiștii să fie atenți atunci când își aleg camarazii de munte și să evite astfel de greșeli care le pot pune viața în pericol.

”Este încă un exemplu de grup prost ghidat, cu lider care a acceptat scindarea grupului și a lăsat persoane fără experiență să intre în Abruptul Vestic al Pietrei Craiului, fără să-i însoțească.

Ultima situație de genul acesta a fost cea din Arpașul Mic – Buda în Făgăraș, acum nici o lună…Alegeți-vă cu grijă camarazii de munte!”, scriu salvamontiștii pe Facebook.

Citește și Concurs pentru salvamontiști organizat la Rânca. Ce misiuni au avut de îndeplinit cei 120 de salvatori prezenți!