Fostul ministru al Dezvoltării Attila Seke, din Guvernul Ciucă, a inițiat în anul 2022 un proiect de lege prin care se interzice darea în folosință a unei anumite categorii de imobile. Apartamentele ce îndeplinesc această condiție nu vor mai putea fi închiriate. Inițiativa ar urma să devină lege.
În anul 2022, ca urmare a cutremurelor puterice din Turcia, fostul ministru al Dezvoltării Attila Seke, din Guvernul lui Nicolae Ciucă, a pus bazele unei inițiative legislative ce interzice darea tuturor apartamentelor în chirie. Și chiriașii, dar și proprietarii trebuie să știe aceste aspecte.
Se schimbă regulile privind darea în folosință a garsonierelor și apartamentelor care nu sunt sigure pentru locuit. Proprietarii de garsoniere și/sau apartamente din clădirile încadrate la categoria de risc seismic I nu vor mai putea să dea în chirie imobilele, potrivit noului proiect de lege.
Începând cu data încadrării în clasa de risc seismic I până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții, locuințele nu vor putea fi folosite, se arată în inițiativa legislativă ce a trecut de Senat și în prezent se află în dezbatere parlamentară, votul final urmând a fi acordat de Camera Deputaților.
Dacă o clădire este încadrată în categoria celor cu risc seismic I, înseamnă că locatarii sunt expuși unui pericol major, în cazul producerii unui cutremur ce înregistrează o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter. Nu înseamnă neapărat că imobilele se vor prăbuși.
Totuși, din cauza locației în care se află sau a numărului de etaje pe care le prezintă, astfel de clădiri ar putea să reprezinte pericol public, au explicat în urmă cu mai mult autoritățile politice. Prin urmare, imobilele cu pricina trebuie neapărat să fie reconsolidate.
Inițiativa legislativă prin care se interzice închirierea imobilelor din clădirile cu risc seismic I completează art. 5 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor cu două alineate, după cum urmează:
„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.
(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”.