Românii care ar putea fi scutiți de la impozit și ar primi un salariu brut de 5.000 de lei

de: Ștefan R. Apostol
27 06. 2022

Românii care ar putea fi scutiți de la impozit și ar primi un salariu brut de 5.000 de lei. În România ultimilor ani, chiar și în pandemie, o parte din salarii au mai crescut. Dar în cazul unei categorii sociale, conform unui studiu recent, există cele mai mici salarii din Europa. Dacă ar fi să facem o comparație, salariile anuale ale profesorilor din învățământul secundar superior, în 2020 Luxemburg avea cele mai mari salarii. Aici profesorii din preuniversitar câștigă până la 78.681 de dolari. Aceleași date arată că cele mai mici salarii medii au fost înregistrate în Ungaria, de 15.813 dolari. Acest lucru s-ar putea schimba și în România, în urma demersurilor făcute de Asociația Școlilor Particulare din România. Conform acestora profesorii ar trebui să primească un salariu brut de 5.000 de lei.

Asociația Școlilor Particulare din România anunță „criza de personal puternică în sectorul educației”

Profesorii din sistemul educațional preuniversitar nu a mai avut parte de o mărire salarială, încă din 2018.

Conform unui studiu, această gategorie socială ar avea cel mai mic salariu din Europa, în afară de Ungaria.

Dacă ar fi să facem o comparație cu statele occidentale, am afla că, de exemplu, Elveția plătește profesorilor săi un salariu anual impresionant de 74 010 euro.

Suedia, care are în prezent un salariu mediu anual de numai 36 227 euro.

Într-un top, Elveția ar ocupa locul întâi, iar Luxembrug locul al doilea. Cele două sunt urmate de San Marino este următoarea pe listă, care își plătește profesorii cu un salariu mediu anual de 57.800 de euro.

România a ajuns să-și plătască angajații din sistemul de educație preuniversitară cu aproximativ 1.000 de euro, fâcându-l cel mai mic salariu european.

Ar putea fi scutiți de la impozit și ar primi un salariu brut de 5.000 de lei

Conform reprezentanților Asociației Școlilor Particulare din România, în perioada următoare educația românească ar putea intra într-o criză de personal.

Pe acest fond Asociația a elaborat un program prin care cer următoarele măsuri, referitoare la salarizarea din sistem. Cu alte cuvinte ar putea fi scutiți de la impozit:

  • Reducerea impozitului salarial de la 10% la 0%
  • Reducerea contribuției de sănătate de la 10% la 5%
  • Salariul minim brut de 5000 lei pentru un program de 8 ore/zi cu normă întreagă sau/și 18 ore pe săptămână de predare.

Se cere și reducerea taxelor și pentru personalul auxiliar

În același proiect se aduce în discuție și personalul auxiliar din preuniversitar, și în acest caz cerându-se o diminuare a taxelor și impozitelor la salariile acestora.

ASP spun că și angajații din această categorie ar putea fi scutiți de la impozit.

Inițiatorii mai spun că, odată efectuate aceste modificări, impactul bugetar ar ajunge undeva, la 30 de milioane de euro, având în vedere că sunt aproximativ 21 de mii de angajați ca și personal auxiliar în învățămâmntul românesc preuniversitar.

Criza despre care vorbesc cei de la Asociația Școlilor Particulare din România are ca justificare vârsta medie a profesorilor.

Studiul asociației arată că aceasta este peste 55 de ani.:

  • Peste 50% dintre profesori au vârsta de peste 55 de ani
  • 28 de mii din totalul de 47.000 de profesori din învățământul primar sunt trecuți de 50 de ani,
  • 1 din 10 profesori au vârsta de până în 30 de ani (19.000 din totalul de 208.642)
  • Cei mai mulți profesori tineri sunt în Sibiu (14%), Cluj (13%), Giurgiu 13%), București (12,3%), iar cei mai puțini – sub 7% – sunt în Teleorman (5,09%), Gorj și Caraș-Severin.

O propunere legislativă de majorare a salariilor din învățământ

Conform Edupedu.ro, salariile profesorilor, în funcție de studii și gradul fiecăruia, variază între 2.647 și 4.227 de lei.

Aceeași asociație mai reamintește că există în acest moment în Parlament o propunere legislativă de majorare a salariilor din sistem:

„O propunere legislativă, aflată în Parlament, vizează creșterea salariilor de bază de încadrare ale personalului didacticde predare, auxiliar, de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar.

Dacă inițiativa ar fi aprobată, salariul de încadrare al unui profesor pentru anul școlar 2022-2023 ar putea astfel să înceapă la 4.718 lei și să ajungă la 6.273 lei.

Șansele de adoptare sunt însă reduse, având în vedere situația bugetară, așa cum de altfel sunt cele de aplicare a Legii-cadru nr. 153/2017, care vizează creșterea salariilor din acest sector.”, spun cei de la Asociația Școlilor Particulare din România.

Pe când o nouă lege a educației?

Încă din primele zile de preluare a mandatului la Educație, Sorin Cîmpeanu anunța lucrul la o nouă Lege a Educației, bazată pe criterii reale.

Din păcate, totul a rămas la nivel declarativ, așa cum concluzionează și Asociația Școlilor Particulare din România:

„Profesorii se uită cu speranțe, acum, la discuțiile legate de viitoarea Lege a Educației. O lege care vizează o reformă din temelii a sistemului educațional, inclusiv pe zona salarială. Ministrul Sorin Câmpeanu declara că salariul unui profesor debutant ar putea să fie cât salariul mediu net pe economie.

Cert este că, potrivit unui raport al Comisiei Europene, investițiile pentru educație sunt printre cele mai scăzute din UE. Autoritățile s-au angajat, de-a lungul anilor, că vor aloca anual echivalentul a 6% din PIB pentru educație. Acest prag nu a fost atins niciodată.”

Rămâne de urmărit dacă propunerea înaintată de Asociația Școlilor Particulare din România va avea succes, și dacă se vor lua în calcul aceste propuneri.