08 mart. 2022 | 10:06

Românii care ajută refugiații din Ucraina, escrocați. Atenție! Să nu cădeți în plasa infractorilor

News
Românii care ajută refugiații din Ucraina, escrocați. Atenție! Să nu cădeți în plasa infractorilor
Romanii care ajuta refugiatii din Ucraina escrocati

Avertisment important pentru românii care oferă o mână de ajutor refugiaților ucraineni. Experții în cibernetică de la Bitdefender au descoperit o nouă metodă prin care cetățenii cu bune intenții au fost escrocați de către infractori. Ce e-mailuri frauduloase primesc românii.

O nouă metodă de escrocare cibernetică îi vizează pe români

La câteva ore după ce Rusia a declarat război Ucrainei, guvernul ucrainean a anunțat că acceptă donații în criptomonedele Bitcoin și Ethereum, motiv pentru care comunitatea globală a sărit în ajutorul ucrainenilor.

Conform celei mai recente analize a tranzacțiilor blockchain, portofelul ETH a primit peste 18.524 de tranzacții în valoare totală de peste 9,7 milioane de dolari, iar portofelelul BTC arată peste 9.300 de tranzacții cu o valoare de 9,4 milioane de dolari.

În urma acestor tranzacții, hackerii și-au mărit toate eforturile pentru a redirecționa sumele de bani către propriile conturi. Și autoritățile din România susțin că cetățenii pot fi victimele infractorilor cibernetici. Adrian Miron, Antispam Research Manager la Bitdefender, trage un semnal de alarmă.

„Momentele de criză globală sunt cunoscute din punct de vedere istoric pentru declanșarea de campanii de spam periculoase care exploatează emoțiile umane și dorința oamenilor de a ajuta.

Până acum, am observat că atacatorii au reacționat foarte rapid la anunțurile legitime ale Ucrainei și ale diferitelor organizații, imitând formatul mesajelor acestora.

Ne așteptăm ca varietatea campaniilor de phishing și malware, precum și volumul de mesaje trimise zilnic să crească, iar atacatorii să își adapteze în consecință metodele de convingere”, a declarat Adrian Miron, Antispam Research Manager la Bitdefender, potrivit Antena 3.

Cum evită românii să fie înșelați de infractorii cibernetici

Potrivit specialiștilor, hackerii se dau drept reprezentanți au guvernului din Ucraina, UNICEF și ai altor organizații umanitare, apelând la ajutorul cetățenilor cu suflet mare și dare de mână, cerându-le donații care ar ajunge, chipurile, la refugiații ucraineni adăpostiți în România.

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender îi îndeamnă pe toți internauții să fie foarte vigilenți în aceste vremuri și să practice o bună igienă cibernetică pentru a se asigura că banii donați nu ajung în locuri greșite.

Ce trebuie să faci pentru a preveni să fii păcălit:

  • nu da niciodată click pe linkuri sau fișiere primite prin e-mailuri sau mesaje care îți cer să faci o donație urgentă;
  • donează exclusiv către organizații caritabile, organizații non-profit și de strângere de fonduri oficiale și de încredere;
  • verifică-ți, adesea, conturile bancare pentru orice activitate suspectă sau cheltuieli neautorizate;
  • verifică să ai parole unice și să te poți autentifica în doi pași pentru toate conturile online.
Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Rețeta Jasmilei pentru ciocolata Dubai. Care este marele secret
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
Cod Rutier 2024. Închisoare 7 ani. E strict interzis când te oprește Poliția în trafic
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! CINE VA FI PREȘEDINTE
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro