Românii au renunțat la carne în favoarea legumelor: cât de mult s-a schimbat dieta noastră față de UE

de: Puiu Alexandru
12 02. 2020

Dacă te gândești la masa de Paști sau de Crăciun, ai trăi cu impresia că românii sunt carnivori convinși. Se pare totuși că dieta noastră se schimbă, aliniindu-se la alte țări europene.

Pe partea de producție, România se află pe locul șapte în Europa când vine vorba de puterea de producție a legumelor. Partea interesantă nu constă însă în producție, ci în obiceiurile de consum care se văd și în restaurante. Datorită cererii din ce în ce mai mari, preparatele vegetariene din meniuri sunt mai diverse în 2020, iar bucătarii au devenit mai curajoși.

Din câte se pare, lintea, fasolea, mazărea sau năutul nu mai lipsesc din meniul restaurantelor. Clienții le cer zilnic, chiar și într-un bistro din Timișoara, conform celor de la ProTV. „Își doresc ceva mai sofisticat, renunță încet, încet la carne și am observat că trendul este spre cei mai sendentatari, care nu au timp să facă mișcare. Se orientează ca măcar alimentația să fie în direcția sănătoasă”, a explicat Daniela Cășuneanu, proprietara unui bistro din Timișoara.

Aceeași tendință este evidentă la Constanța, unde cererile de meniuri vegane nu mai sunt atât de rare pe cât ai crede. „Lumea în ziua de azi caută mai mult mâncarea vegană, trecem puțin de la bacon-ul crispy și tot ce înseamnă grăsime la humus, linte, supă cremă de linte. Clientul caută acum să treacă de la varianta de mâncare grăsimoasă care a fost după sărbători și trece la varianta de mâncare mai sănătoasă.”, a declarat Marius Mimler, bucătar.

În primul rând, creșterea afinității pentru leguminoase a românilor se vede și pe partea de producție. Cantitățile au crescut masiv în ultimii patru ani, de la 100.000 de tone, la 260.000 de tone. În Europa, conform unei analize Eurostat, România se află în top 10 din acest punct de vedere. Nu este foarte clar dacă prețul reprezintă un factor, dar un preparat cu linte sau năut în restaurante este cu 20 – 30% mai ieftin decât unul bazat pe carne.