România TV, noi probleme în instanță cu CNA. Totul a pornit de la Clotilde Armand

România TV, noi probleme în instanță cu CNA. Totul a pornit de la Clotilde Armand
Amenda uriașă primit de România TV din partea CNA

Postul de televiziune România TV a fost dur amendată de către Consiliul Național al Audiovizualului. Potrivit instanței, postul TV a încălcat Legea Audiovizualului. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Amendă usturătoare pentru România TV

În data de 28 septembrie 2021, Consiliul Național al Audiovizualului a amendat postul de televiziune cu suma de 60.000 de lei, deoarece în mai multe emisiuni din lunile mai și iunie a anului 2021, au fost încălcate mai multe articole din Legea Audiovizualului. Emisiunile o vizau pe Clotilde Armand.

„România TV a difuzat emisiuni de ştiri şi dezbateri, care au vizat şi tratat subiecte privind alegerea doamnei Clotilde Armand în funcţia de primar al Sectorului 1 Bucureşti şi activitatea desfăşurată în noua funcţie, apreciindu-se că informaţiile prezentate pe post în cadrul emisiunilor monitorizate, precum şi titlurile afişate pe ecran nu au asigurat o informare obiectivă a publicului”, potrivit CNA.

Paginademedia.ro a prezentat o serie de fragmente din emisiunile respective pentru care România TV a fost amendată:

  • „Furtul reziştilor dovedit, Poliţiştii i-au prins în fapt”
  • „Jaf la Primaria Sectorului 1”
  • „Cât au furat reziştii”
  • „Câte voturi au furat reziştii”

Mai mult de atât, câțiva invitați din cadrul postului TV o numeau pe primarul Sectorului 1 „doamna Ciortlid”.

  • „Hoţii voturilor îngroapă Capitala în gunoaie”
  • „Înregistrări uluitoare cu primăriţa franţuzoaică.”
  • „Înregistrări uluitoare cu primăriţa franţuzoaică, cum a ajuns Sectorul 1 să fie îngropat în gunoaie”

Ce decizie a luat instanța

România TV a contestat sancțiunea primită de CNA la Curtea de Apel Ploiești, spunând că titlurile și textele de ecran din timpul emisiunii au reflectat faptele prezentate. Potrivit postului de televiziune, expresiile și cuvintele folosite au ținut de tehnică jurnalistică, ceea ce înseamnă că permite o doză de exagerare pentru a atrage atenția publicului.

„Prin decizia contestată se aduce atingere libertăţii de exprimare şi asigurării accesului neîngrădit la orice informaţie de interes public, libertăţi care constituie fundamente esenţiale ale unei societăţi democratice, presa audiovizuală trebuie să beneficieze de o protecţie deosebită”, s-au mai plâns reprezentanții postului de televiziune în instanță.

Cu toate acestea, Curtea de Apel Ploiești a decis ca amenda de 60.000 de lei să rămână, motivând că expresiile folosite în timpul emisiunilor depășesc limitele libertății de exprimare garantate de CEDO.

„Modalitatea în care au fost prezentate informaţiile/dezbaterile referitoare la problema alegerilor din sectorul 1 Bucureşti şi a ridicării gunoaielor, chiar dacă sunt chestiuni de interes public, au depăşit limitele unei opinii critice, fiind încălcate drepturile altor persoane, respectiv a doamnei Clotilde Armand, iar publicul nu a primit informaţii exacte şi credibile, nefiind favorizată libera formare a opiniilor”, au decis judecătorii.

Mai mult de atât, Curtea de Apel Ploiești a precizat că, înainte de această sancțiune, România TV a mai primit din partea CNA opt somații publice și șase amenzi de 5.000 și 10.000 de lei, motiv pentru care sancțiunea de acum nu putea fi mai mică.