România, țara bugetarilor. Câți bani dă Statul oamenilor, față de celelalte țări europene. E inimaginabil
România ocupă locul fruntaș în UE privind fondurile alocate de stat pentru salariile propriilor angajați. Sărac fiind, statul român încearcă să-i remunereze bine pe salariați. Indiferent de partidul aflat la guvernare, numărul bugetarilor crește simțitor.
România, țara bugetarilor
Țara noastră se menține, pentru al treilea an consecutiv, pe locul unu în UE în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru salariile angajaților statului din venituri colectate din taxe și impozite de la cetățeni și firme, venituri care, de altfel, sunt printre cele mai neînsemnate în rândul țărilor membre.
România a urcat pe prima poziție în anul 2017, urmând a rămâne acolo până în prezent, drept consecință a politicilor de creștere accelerată a veniturilor angajaților în sistemul public, dar și din cauză că numărul lor a cunoscut o creștere constantă, indiferent de partidul politic aflat la guvernare.
Totodată, problema statului român este accentuată și de faptul că România este penultima în UE la venituri colectate la buget ca pondere în PIB.
„Cheltuielile pentru salarii, plătite angajaților din administrația centrală, dar și celor din administrația locală, au reprezentat anul trecut 35,44% din veniturile statului român, în urcare de la 34,22% în 2018“, notează profit.ro.
Totul în contextul în care și veniturile au crescut.
La nivelul Uniunii s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor cu salariile în toate țările, asta după o perioadă de consolidare a finanțelor publice.
Statul român e sărac, dar încearcă să-și plătească bine angajații
„Ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile angajaților din sectorul public s-a situat anul trecut la 11,2%, cu puțin peste media UE de 10,1%. Veniturile statului român, colectate în principal din taxe și impozite, sunt, însă, reduse, de 31,7% din PIB anul trecut, față de o medie UE de 46,2% din PIB“, potrivit sursei amintite.
Altfel spus, statul român este sărac, dar face eforturi pentru a-și remunera bine salariații, semnificativ mai bine plătiți comparativ cu sectorul privat.