România stă pe o comoară. Toată omenirea se luptă să o aibă, dar noi o ignorăm
România stă pe o comoară pe care întreaga planetă și-ar dori-o. Cu toate că țara noastră deține peste 60% din rezerva totală a Europei, noi alegem să o ignorăm. Află despre ce este vorba, în materialul de mai jos.
Comoara din România pe care întreaga omenire se luptă să o obțină
Aproape un milion de oameni mor, în fiecare an, din cauza consumului de apă infestată sau din lipsa apei potabile. În acest moment, 844 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă. Greu de închipuit, dacă ne gândim că mai bine de 70% in suprafața planetei este acoperită de apă.
În timp ce în anumite țări, apa a ajuns să fie un lux, primit de populație cu porția, România se bucură de 2.500 de izvoare și deține 60% din apele minerale din Europa. Suntem una dintre țările cele mai bogate în resurse subterane de apă. Cu toate astea, ignorăm complet comoara pe care stăm, în ciuda faptului să și noi ne-am putea confrunta, la un moment dat, cu o criză hidrologică majoră.
Patru milioane de oameni sunt la un pas să rămână fără apă. Resursa indispensabilă vieții este primită cu porția
După trei ani de secetă, resursele de apă strânse în rezervorului orașului Cape Town, din Africa de Sud, au fost aproape complet epuizate. În 2018, autoritățile locale nu au avut de ales și au aplicat măsuri drastice. Cantitatea de apă pe cap de locuitor a fost redusă până la aproape o șesime din consumul mediu din SUA. Fiecare locuitor al metropolei africane avea dreptul să folosească, zilnic, nu mai mult de 50 de litri de apă.
„Problemele cu care se confruntă Cape Town ar trebui să servească drept apel de trezire pentru celelalte țări, cu privire la realitatea creșterii stresului cauzat de lipsa apei”, spunea Betsy Otto, directorul programului de apă la nivel global de la Institutul de Resurse Mondiale.
România, în pericol să se confrunte cu o criză a apei?
Potrivit specialiștilor în domeniu, nicio țară nu este ferită de un asemenea scenariu apocaliptic, indiferent de numărul de izvoare pe care le deține. În ciuda faptului că mai bine de 70% din suprafața planetei este acoperită de apă, doar 2,5% este reprezentată de apă dulce. Mai mult, o mare parte din acest procent este stocată în gheață și zăpadă. Practic, oamenii au acces la 1% din resursele de apă dulce.
„România are un sistem de gospodărire a apelor bun, avem specialişti în domeniu, iar riscul de a rămâne fără apă potabilă/menajeră este minim, însă trebuie adoptate politici pentru căutarea de noi resurse”, a declarat George Ristea, președintele Asociației Producătorilor din Industria Apei, citat de Business Magazine.
Pentru România, o criză în care prețul apei l-ar egala pe cel al metalelor prețioase pare puțin probabil. Așadar, este ignorat.
„Din fericire, România nu are astfel de temeri în acest moment. Suntem în continuare ţara cu cele mai rezerve subterane la nivel european. Nici reţeaua hidrografică de râuri şi lacuri nu este de neglijat. Cu o bună şi diligentă administrare nu se întredeve în viitor o astfel de problemă generalizată”, a adăugat Radu Dumitru, director general al Societății Naționale a Apelor Minerale, pentru aceeași sursă.