România, în sfârșit, campioană la agricultură: ce se face bine la noi
România se află pentru prima oară în fruntea producției de porumb, la nivel european. Însă, acestă reușită se datorează investitorilor străini. Din aproximativ zece producători locali, șase firme sunt controlate de investitori străini.
România asigură aproape o treime din producţia totală de porumb din Uniunea Europeană, mai exct 27,8%. Asta după ce în anul 2018 a avut cea mai mare producţie de porumb din istoria ţării, care se ridica la 18,9 milioane de tone, ceea ce s-ar traduce prin aproape trei miliarde euro. Astfel, România a obţinut locul întâi în UE, potrivit datelor de la Eurostat.
Cel mai mare producător local după suprafaţa cultivată a fost Agricost (ferma Insula Mare a Brăilei), cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România. Aceasta este deţinuă de arabii de la Al Dahra, potrivit Ministerului Agriculturii, pe baza datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Agricost exploatează peste 56.000 de hectare.
După Agricost, următoarele poziţii în topul celor mai mari producători de porumb în 2018 sunt ocupate de companiile Comcereal şi Transavia, ambele cu capital românesc. Comcereal Vaslui (CCEV) este una dintre principalele firme ale grupului Racova.
Pe locul trei s-a situat grupul Transavia, cel mai mare business din industria cărnii de pui de pe plan local, deţinut de antreprenorul Ioan Popa. „Anul trecut a fost foarte bun pentru producţia de porumb, dar noi producem cereale pentru consumul propriu. Activitatea de bază rămâne creşterea puilor“, a spus Ioan Popa, preşedintele grupului Transavia.
Locul patru la capitolul cel mai mare beneficiar de subvenţie din 2018 pentru suprafaţa de porumb cultivată este deținut de Oltyre, companie care se ocupă de cultivarea cerealelor, al căruit acționar este Mihai Anghel. În 2017, Oltyre a avut venituri în valoare de 130 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.
Compania AgroChirnogi din Călăraşi, deţinută de omul de afaceri libanez El Khalil, s-a situat pe locul cinci în topul subvenţiilor atrase după suprafaţă de porumb cultivată. Pe următorul loc se află compania JD Agro Cocora, care face parte din grupul Romania Farm Invest A/S, controlat de danezul Erik Jantzen. Obiectivul principal al companiei este cultivarea cerealelor. Pe pozițiile șase și șapte se află companiile Agricola San Giorgio, detinută de familia Conti din Italia, respectiv compania teleormăneană Agrinatura, cu acţionariat britanic.
Din zece producători de porumb după suprafaţa cultivată, doar patru producători au acţionariat 100% românesc, ceilalţi şase au acţionariat majoritar sau total străin. Cei mai mari fermieri români producători de porumb sunt Mihai Anghel, Ioan Nicolae şi Ioan Popa (Transavia), care produce pentru consumul propriu.
„2018 a fost un an bun, iar principalul factor al creşterii producţiei de porumb a fost vremea, care a fost optimă pentru dezvoltarea porumbului“, spune Mihai Anghel, proprietarul companiei de cereale Cerealcom Dolj.