România, pe primul loc în topul rușinii: Cu ce am ajuns în fundul Europei

de: Puiu Alexandru
20 11. 2018

Un nou sondaj publicat de Eurostat scoate la iveală condițiile deplorabile de viață pentru o mare parte a cetățenilor din România.

Este jalnic, trist și patetic faptul că am ajuns să fim pe primul loc în Europa când vine vorba de procentul locuitorilor care au până și acum WC în curte. În timp ce guvernul coaliției PSD-ALDE trece prin a cincea sau a șasea remaniere, aceasta este cea mai clară dovadă a condițiilor de trai de la noi. În momentul în care oamenii nu au bani să-și construiască o toaletă în casă, este clar că nu sunt satisfăcute nici măcar nevoile de bază pentru o parte semnificativă dintre români.

Sondajul publicat de curând de Eurostat poziționează România pe primul loc în clasamentul țărilor cu WC în curte. Studiul reflectă situația de anul trecut. În 2017, 29,7% dintre gospodăriile din țara noastră aveau toaleta în afara casei. Partea îmbucurătoare, dacă o putem numi așa, este că în 2016 vorbeam de 32%. Cu alte cuvinte, mergem în direcția corectă, dar mai durează vreo 30 de ani până ajungem la destinație.

Ca referință, media europeană a locuitorilor care nu au toaletă în casă este situată între două și patru procente. În România, procentul ajunge la 29,7%. Cu alte cuvinte, țara noastră conduce detașat topul rușinii, iar situația nu se va remedia prea curând. Până și diferența față de ocupanta locului doi ar putea fi considerată subiect de răs, dacă nu ar fi de plâns. Bulgaria ocupă locul al doilea în clasament cu 16,7% din populație ”optând” pentru un WC în fundul curții. Procentul este aproape de două ori mai mic în comparație cu România.

Lituania este pe locul al treilea cu 12,2 procente, Letonia ocupă locul al patrulea cu 10,9 procente, iar Estonia este pe cinci cu 6,1 procente. Ungaria este ocupanta locului șase în clasament cu 3,9 prcente, iar mai departe nu mai contează. În Malta și Suedia numărul toaletelor din afara casei este insignifiant, iar în Germania, Spania, Luxemburg sau Olanda, vorbim de doar 0,1%.