România, în primele ţări vizate de Vladimir Putin în cazul unui atac nuclear. Specialiştii, îngrijoraţi de situaţie

de: Ștefan R. Apostol
26 09. 2022

România în primele ţări vizate de Vladimir Putin, în cazul unui atac nuclear! Declarațiile din ultimele zile ale liderului de la Kremlin au accentuat și mai mult tensiunile în Europa. O nouă analiză, semnată de cei de la Eurobserver, pun în balanță declarațiile lui Putin. Se face o analiză și dacă amenințările nuclearea ale acestuia sunt reale. În aceeași analiză, publicația vorbește de faptul că Rămânia ar fi printre primele state vizate în cazul unui atac nuclear. Specialiştii, îngrijoraţi de situaţie, încearcă să găsească o soluție a escaladărilor din aceste ultime zile.

Amenințarea nucleară a lui Putin este disperată

Așa cum spuneam, Eurobserver a publicat zilele acestea  analiză dură a stiuației de facto din aceste zile, pe baza noilor declarații de la Moscova. Imediat după amenințările făcute de Putin, Comisia Europeană l-a acuzat de disperare după ce acesta a amenințat că va folosi arme nucleare în Ucraina.

„El (n.r Vladimir Putin) folosește elementul nuclear ca parte a arsenalului său de teroare. Acest lucru este inacceptabil.

Acesta este, de asemenea, încă un semn al disperării sale cu privire la modul în care se desfășoară agresiunea sa împotriva Ucrainei”, a declarat miercuri Peter Stano, purtător de cuvânt al diviziei de politică externă a UE, în fața presei.

Putin anunțase miercuri mobilizarea parțială a aproximativ 300.000 de cetățeni ruși pentru a lupta în Ucraina. Noua mobilizare a mai multor trupe rusești a pus în alertă forța de reacție rapidă a Lituaniei, în timp ce Letonia a declarat că nu va oferi refugiu niciunui rus care fuge de apelul la arme al Moscovei.

Mișcarea vine în contextul în care Ucraina recuperează mari porțiuni de teritoriu care fuseseră confiscate anterior de Rusia. Președintele rus a evocat, de asemenea, perspectiva armelor nucleare, menționând că Rusia este pregătită „să folosească toate resursele de armament de care dispunem”.

Conform Eurobserver, se estimează că țara dispune de aproape 6.000 de focoase nucleare. Dintre acestea, aproximativ 1.500 au fost retrase sau urmează să fie dezmembrate, lăsând în urmă un arsenal de aproximativ 4.500. Dar Comisia Europeană a declarat că orice astfel de utilizare ar avea consecințe neprevăzute pentru întreaga lume.

Analiza Euobserver: România în primele ţări vizate de Vladimir Putin, în cazul unui atac nuclear

Deși nu este încă certă această amenințare, analiza publicației amintite, vorște de ce s-ar întâmpla în cazul unui conflict direct între Rusia și Statele Unite ale Americii. Conform acestui scenariu, state precum România, Turcia, și Polonia, ar putea fi primele state care ar avea de suferit.

Analiza nu exclude nici state, precum Franţa, Marea Britanie şi Germania. Ideea unu astfel de scenariu pleacă de la stiuația dramatică de la cea mai mare centrală nucleară a Ucraine. Este vorba de centrala nucleară de la Zaporojie.

Întrebarea logică ar fi, care este legătura între arsenalul nuclear al Rusiei și  Zaporojie. Tot cei de la Eurobserver spun că Vladimir Putin și-ar putea folosi aresnalul pentru o lovitură nucleară tactică, în urma căreia Ucraina ar fi nevoită să închidă activitatea centralei de la Zaporojie.

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa un atac nuclear?

Cel mai probabil, ar fi un atac tactic, cu o rachetă nucleară mai mică”, spune Eurobserver. Se presupune că calculul rusesc ar fi că, drept rezultat,

Ucraina ar fi forțată să își înceteze activitatea militară și ar urma negocieri. Rusia ar putea presupune că Occidentul ar refuza să sprijine militar Ucraina, de teama escaladării unui conflict nuclear, se mai arată în aceeași analiză:

„Consecințele ar fi foarte greu de prezis – și cel mai probabil ar fi foarte nefavorabile pentru Rusia. Pentru început, atacul nuclear al Rusiei nu ar fi văzut ca un semn de putere. Ar fi, mai degrabă, un semn de slăbiciune extremă.

O mișcare supremă, disperată. Lăsând la o parte faptul că NATO s-ar simți forțată să reacționeze la atacul nuclear al Rusiei și să stabilească o poziție și mai energică împotriva Rusiei, este îndoielnic că Ucraina ar înceta brusc să se mai apere.”, spune Eurobserver.

Dacă va fi, sau nu, România în primele ţări vizate de Vladimir Putin, în cazul unui atac nuclear, rămâne o întrebare reală. Cu toate astea, declarațiile lui Putin au reușit, din nou, să agite spiritele.

Ca urmare, la finalul săptămânii trecute, la întâlnirea NATO, s-au decis noi măsuri împotriva economiei rusești. Măsurile au fost anunțate șid e Comisia Europeană. Acum rămâne de văzut care sunt acestea și cum vor afecta Rusia în perioada următoare.