Romania, în alertă! Ce virus misterios îi poate ucide pe locuitori

Romania, în alertă! Ce virus misterios îi poate ucide pe locuitori
Romania, în alertă! Ce virus misterios îi poate ucide pe locuitori

Virusul, care a îmbolnăvit cel puțin 59 de persoane, nu pare să se transmită cu ușurință la oameni. Este vorba despre un coronavirus, descoperit de specialiștii chinezi, zilele acestea.Autoritățile române au intrat în alertă!

Romania, în alertă

Un nou tip misterios de pneumonie, ce se presupune că ar fi legată de o piață a fructelor de mare din Wuhan, China, este cauzată de un nou coronavirus. Anunțul a fost făcut în presă chineză în data de 9 ianuarie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că mai mulți viruși cunoscuți au fost excludeți ca o cauză de focar și că acst nou virus, coronavirusul a fost cauza probabilă. Virusul a îmbolnăvit de duminică cel puțin 59 de persoane în China și, potrivit Associated Press, un caz suspect – o femeie care s-a îmbolnăvit după întoarcerea din China – a fost identificat în Coreea de Sud.

Ce virus misterios îi poate ucide pe locuitori

Xinhua raportează că virusul a fost identificat de Xu Jianguo de la Academia Chineză de Inginerie pe baza testelor de la 15 pacienți ce aveau siptomele bolii. Simptomele cunoscute includ unele care provoacă răceală, precum și agenții patogeni din spatele Sindromului respirator acut din Nord (SARS) și al Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

„Identificarea preliminară a noului virus, într-o perioadă scurtă de timp, este o realizare notabilă și demonstrează capacitatea crescută a Chinei de a gestiona noi focare”, spune Gauden Galea OMS într-un comunicat citat de presa străină.

Dacă specialiștii  chinezi au reușit secvențierea virusului, cu adevărat, și au arătat că este prezent și la alți pacienți, înseamnă că există un test de diagnostic. Coronavirusurile ar putea fi transmise oamenilor de la lilieci sau printr-o specie animală diferită care a fost infectată de un liliac.

„Sunt uluit de cronologia și viteza acestei izolări și caracteristici, dacă totul este adevărat”, spune Matthew Frieman, un expert coronavirus la Universitatea din Maryland School of Medicine, în observațiile STAT. El a exprimat scepticism cu privire la afirmația autorităților chineze conform căreia virusul nu poate fi transmis între oameni.

În România, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor a transmis avertizări de călătorie, la fel, și spitalele au fost anunțate. Nu suntem în pericol, spun totuși oficialii, pentru că nu avem zboruri directe cu China. Pe de altă parte, în România, numeroasele cazuri de gripă și infecții respiratorii acute au determinat Ministerul Sănătății să anunțe debutul oficial al sezonului gripal.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI