România iese în spațiu: pe ce vor fi cheltuite milioane de euro de la Apărare

de: Diana Radu
22 11. 2018

România vrea să lanseze sateliți de telecomunicații geostaționari în spațiu pentru Armată și alte structuri de securitate. Când ar putea fi lansat primul satelit.

Ministerul Apărarii (MApN) are în plan un proiect strategic prin care să lanseze în spațiul cosmic proprii sateliți geostaționari de telecomunicații, atât pentru forțele militare din țară și din teatrele de operații, dar și pentru alte instituții de stat cu atribuții în domeniul securității, potrivit HotNews.

Gabriel Leș, Ministrul Apărării Naționale, a avut pe data de, 21 noiembrie, o întâlnire cu Marius-Ioan Piso, președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA) în acest sens.

În prezent, România închiriază și utilizează anual, din mediul extern, un număr din ce în ce mai mare de sateliți pentru zonele de interes, pentru executarea misiunilor în teatrele de operații și participarea la exerciții și la angajamentele naționale și internaționale.

Iar pentru închirierea și asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare,  Ministerul Apărării Naţionale, a cheltuit în perioada 2009 – 2018, aproximativ 7,5 milioane de euro, potrivit MApN.

Ce va însemna pentru România un satelit propriu

Programul de concepere și lansare a propriilor sateliți de telecomunicații are ca principale obiective consolidarea rolului României în cadrul NATO și UE și reducerea dependenței față de furnizorii de servicii satelitare.

De asemnea, un sistem satelitar propriu ar putea să asigure îndeplinirea misiunilor pe timp de criză și război. Ar putea asigura și un surplus de informații rețelelor de comunicații terestre organizate la nivel național, care pot fi afectate major în situații deosebite, de urgență sau calamități.

Dacă România ar reuși să-și lanseze propriii sateliți, ar deveni astfel un potențial furnizor de servicii satelitare în zona Balcanilor și la frontiera de sud-est a NATO și deschide noi arii de dezvoltare a industriei aero-spațiale la nivel național, susține Armata.

Când ar putea fi lansat primul satelit?

Potrivit MApN, până acum s-au făcut deja o serie de pași pentru implementarea programului de sateliți: a fost adoptată o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărarea a Țării (CSAT) pentru aprobarea realizării proiectului.

A fost încheiat un protocol de colaborare între MApN și ROSA, au fost elaborate cerințele operaționale comune și documentele tehnice pentru fundamentarea proiectului, matricea cu sarcini, termene și responsabilități și a fost inițiat procesul de activare a poziției orbitale geostaționare alocată României.

Potrivit Armatei, ulterior va fi derulată și procedura de achiziție publică pentru primul satelit și va fi luată în considerare și valorificarea soluțiilor de offset. Vor fi parcurse etapele de lansare, testare, acceptanță, operaționalizare și exploatare a sistemului, având ca termen de realizare a primei etape trimestrul I/2022, arată MApN.

Durată de viață a unui satelit GEO este de minim 15 ani, garantată de producător, iar aria de acoperire a sistemului va fi teritoriul national și teatrele de operații unde România are dislocate forțe, susține Armata.