România dă lovitura. Banii care vin cu sacii la Guvern

de: Andrei Simion
19 11. 2020

România dă lovitura. Investitorii vin cu sacii de bani la Guvern: subscrieri de 165 milioane de euro titlurile de stat puse în vânzare de Finanțe.

Guvernul României, în interesul investitorilor: vin cu sacii de bani

Cele 3 emisiuni de titluri de stat pentru populației în programul Fidelis au acumulat în sistemul pieței aproape 4.900 de ordine. Cea mai mare valoare este pe emisiunea în monedă unică europeană. Oferta pentru 3 emisiuni pe titluri de stat a Ministerului Finanțelor Publice de vânzare în cadrul programului Fidelis a strâns ieri plasamente în echivalente de aproximativ 17 milioane de euro de la investitorii activi la Bursa de Valori București. Perioada de subscriere este programată să se termine în data de 27 noiembrie.

Tezaur, unul dintre programele de emisiuni de titluri de stat

Cel mai mare interes este pentru emisiunea de titluri de stat denominată în euro scadentă în anul 2025. Acestea cumulează în sistemul pieței ordine pentru un număr de circa 811.000 de unități, echivalentul a 81,10 milioane de euro și poartă un cupon al dobânzii de 1,85%.

Pe titlurile de stat în moneda națională cu maturitate de 1 an și cu dobânda de 3,50% s-au cumulat aproape 2.300 de ordine pentru un număr de 2,52 milioane de unități. Subscrierile s-au ridicat la 252,29 milioane de lei, echivalentul a 51,78 milioane de euro. Pe titlurile scadente în anul 2023 s-au strâns peste 1.500 de plasamente pentru un număr de aproape 1,57 milioane titluri. Valoarea agreată a acestora este de 157,17 milioane de lei, echivalentul a 32,25 milioane de euro, potrivit profit.ro.

Ce sunt titlurile de stat?

Titlurile de stat sunt unul dintre instrumentele financiare preferate ale românilor. Statisticile arată că fondurile de obligațiuni au active de zece ori mai mari decât fondurile de acțiuni. Mai exact, tu, ca persoană, oferi statului bani pentru o anumită perioadă de timp, astfel încât el să-și poată desfășura activitatea. Ca să te răsplătească pentru faptul că i-ai împrumutat bani, statul îți plătește o dobândă. Cu alte cuvinte, tu acționezi precum o instituție financiară, care îi oferă credit statului, iar câștigul tău îl reprezintă dobânda încasată.

Există două categorii majore de titluri de stat în care poți investi: cele din programul Tezaur – un program de emisiuni de titluri de stat destinate populației prin care statul se împrumută direct de la cetățeni. Dobânda oferită este între 3,5% ș 5% – și cele tranzacționate la bursă, care sunt puse la dispoziție investitorilor prin intermediul brokerilor și a băncilor ce au calitatea de dealeri primari.