România este, din nou, pe ultimul loc: avertismentul UE despre colectarea deșeurilor electronice

de: Puiu Alexandru
27 03. 2019

Românii fac o treabă foarte proastă când vine vorba de colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, iar Uniunea Europeană a venit cu un avertisment.

Lipsa unei educații în privința reciclării și colectării deșeurilor în România începe să ne coste din ce în ce mai scump. Nu ar trebui să fie o problemă de imagine, dar faptul că suntem pe ultimul loc în Europa la acest capitol reprezintă un detaliu destul de rușinos.

Ca referință, media în Uniunea Europeană per locuitor a fost de 8,9 kilograme de deșeuri de echipamente electronice și electrice în 2016. Într-o țară dezvoltată precum Suedia, acel număr a ajuns la 16,5 kilograme. Din păcate, românașii noștri au alte priorități și nu colectează decât 1,6 kilograme în medie de deșeuri electronice. Raportul pe marginea acestui subiect vine de la Oficiliul European pentru Statistică – Eurostat, citat de Agerpres.

În categoria deșeurilor de echipamente electronice și electrice intră frigidere, televizoare, laptopuri și telefoane. La acestea, se face referință de obicei cu prescurtarea DEE. Problema este că în construcția lor sunt incluse substanțe periculoase și, dacă nu sunt colectate și depozitate într-un mod controlat, pot cauza pagube majore mediului și sănătății oamenilor.

Mai mult de jumătate (55,6%) din totalul deşeurilor de echipamentelor electronice şi electrice colectate în 2016 sunt provenite de la marii producători de electrocasnice. Urmează echipamentele de telecomunicaţii şi IT (14,8 %), panourile fotovoltaice (13,5 %), electrocasnicele mici (9%), aparatura electrică, echipamente sportive, sisteme de iluminare şi jucării (7,2%).

Uniunea Europeană a făcut eforturi considerabile în ultimii ani pentru legiferarea colectării, tratării și reciclării echipamentelor electronice și electrice care nu mai sunt utilizate. Din păcate, ține de fiecare țără membră UE în parte să propage la nivel național legislația europeană. În România, nu prea se întâmplă asta.

Pentru că Estonia se află destul de aproape de România când vine vorba de acest subiect, Comsia Europeană a trimis avertismente ambelor guverne pe marginea ineficienței transpunerii normelor UE în legislația națională, la începutul lui 2019. În cazul țării noastre, România a primit o scrisoare de punere în întârziere din cauza unor dispoziţii inexacte şi a unei reflectări incomplete a legislaţiei UE, a unor inconsecvenţe în ceea ce priveşte centrele de colectare şi a absenţei unei dispoziţii specifice care să impună ca toate deşeurile de echipamente electrice şi electronice colectate separat să fie tratate în mod corespunzător.

Din acest moment, Estonia și România mai au două luni pentru a răspunde sesizării din partea Comisiei Europene. În caz contrar, Comisia va trece la un ”aviz motivat”, o formă incipientă de penalizare.