România are comori inestimabile pe care le ignoră. Cele mai rare viețuitoare care trăiesc pe teritoriul nostru
România este habitatul ideal pentru multe specii de animale sălbatice, iar asta datorită diversității ecosistemelor și pădurilor exitinse. Dar vânatul ilgal și defrișările fac deja ravagii în rândul acestor specii destul de rare. Iată care sunt cele mai spectaculoase animale sălbatice din România și cum ar putea fi ele salvate.
Care sunt cele mai rare animale sălbatice din România
România este casa a sute de mii de animale sălbatice. Râsul, spre exemplu, este extrem de vânat de către braconieri plătind bani greu pentru unn astfel de trofeu, fiind o specie pe cale de dispariție.
Zimbrul
Este o specie deosebită, dar și cel mai mare animal terestru din Europa. El a dispărut acum mai bine de 250 de ani din fauna țării noastre, iar în anul 2012 mai trăiau în captiviate 40-50 de indivizi. În luna martie 2012, 5 exemplare au fost eliberate în sălbăticie. Acum, autoritățile doresc crearea unei populații mai mari de zimbri în interiorul arcului carpatic.
Hoitarul
În anii 2000, această specie de vultur mic s-a înjumătățit în România, dar și în țărișe vecine. Încă din perioada comunistă, specia a fost declarată monument al naturii, iar acum, în întreaga Europă mai sunt în jur de 5.000 de perechi.
Gâsca cu gât roşu
Aproximativ 90% din numărul total de gâște cu gât roșu de la nivel mondial iernează în zona de coastă a României, dar în nordul coastei Bulgariei, în numai câteva locuri cum ar fi Lacul Techirgiol.
Balaurul dobrogean
Este cel mai mare șarpe existent România. Lungimea acestuia ajunge până la 2,5 metri. În prezent, se spune că ar mai exista doar câteva zeci de indivizi. Deși este inofensiv, el continuă să fie ucis intensiv de oameni.
Morunul
Specia spectaculoasă a fost distrusă de barajul de la Porţile de Fier, poluarea Dunării, dar și braconajul pe scară largă din România şi pescuitul excesiv. Deși se fac eforturi de milioane de euro pentru a repopula specia în România mai există doar câteva mii de adulți.
Râsul
Aceasta este cea mai mare felină din Europa, iar în ciuda faptului că este un animal orcrotit, el este vânat, iar motivul invocat este că provoacă pagube gospodăriilor, prin derogări de la lege. În prezent, în România ar mai fi circa 1.300 de indivizi, fiind cea mai mare populație din UE.
Dihorul pătat
La această specie, România este singura țară din Europa în care viețuiește, numărând doar circa 500 de indivizi, în Dobrogea. Dihorul pătat poate să fie întâlnit în zonele aride și de stepă.
Aceste specii ar putea fi salvate însă dacă ar exista interes și s-ar depune efort. Silviu Petrovan, cercetător la Universitatea din Hull afirmă că autoritățile ar putea oferi o „protecţie efectivă împotriva pericolelor deja cunoscute şi sprijinirea şi încurajarea cercetării pentru a înţelege mai multe despre populaţiile rămase, despre necesităţile lor de viaţă şi impactul uman, precum şi testarea unor metode de protecţie“, conform romaniatv.net.
Chiar și așa, soarta acestor animale sălbatice, care sunt pe cale de dispariție nu stă doar în mâna autorităților, ci și în a noastră, a oamenilor de rând.
„Să se intereseze continuu, să facă presiuni asupra autorităţilor, să ceară oprirea dezastrului din unele păduri şi reîmpăduriri de urgenţă, să ceară pedepse mai serioase şi verificări mai multe pentru tăieri ilegale şi braconaj şi nu în ultimul rând să sprijine reintroducera unor specii dispărute“, completează Petrovan.