Români prinși cu certificate de vaccinare false pe Aeroportul din Otopeni. Ce pedeapsă riscă aceștia
Autoritățile au depistat trei români cu certificate digitale de vaccinare aparținând altor persoane. Aceștia încercau să intre în România din Londra și Varșovia. Incidentul a avut loc pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, atunci când doi dintre ei au vrut să intre în țară, venind din Londra.
Români prinși cu certificate de vaccinate false la aeroport
Este vorba despre doi cetățeni români, un bărbat și o femeie, în vârstă de 25 și 21 de ani. În momentul în care autoritățile le-au scanat certificatele digitale de vaccinare, oamenii legii au aflat că acestea nu corespund conform legii, fiind, de fapt, ale altor persoane.
Un alt tânăr, în vârstă de 21 de ani, s-a prezentat pentru a intra în țară, el coborând recent dintr-o cursă ce a venit din Varșovia. La controlul de frontieră, cei trei au prezentat certificatele digitale de vaccinare împotriva COVID-19 pentru a intra în țară fără a mai sta în carantină.
Polițiștii de frontieră aveau suspiciuni cu privire la înscrisurile prezentate după ce au scanat codurile QR. După cercetări amănunțite, aceștia au aflat că datele de identificare corespondente acestor coduri erau diferite față de datele de identitate din documentele prezentate la controlul de frontieră. Polițiștii de frontieră au pornit o anchetă și fac cercetări pentru fals material în înscrisuri oficiale și fals informatic.
Rețineri DNA într-un dosar privind certificatele de vaccinare anti-COVID
Procurorii DNA au efectuat percheziții în 13 locații din Satu Mare și Bihor, într-un dosar privind falsificarea certificatelor de vaccinare anti-COVID. Unii dintre cei care au cumpărat aceste certificate false au ajuns la spital din cauza COVID și au recunoscut că nu s-au vaccinat, potrivit G4Media. Perchezițiile au avut loc la domiciliile mai multor persoane. În acest caz, oamenii legii au reținut cinci persoane, printre care asistente, o angajată DSP, registratori și un intermediar.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și fals, comise de către funcționari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid.
În cursul zilei de 16 noiembrie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații, situate pe raza județelor Bihor și Satu Mare, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, se arată în comunicatul DNA.