Românii care îi ajută pe nevăzători să „vadă”. Cum funcționează invenția

Autor: Diana Radu - 09.11.2018, 20:02
FOTO Screenshot din serialul Black Mirror.

Trei români au participat la proiectarea unui dispozitiv care vine în ajutorul nevăzătorilor. Ideea ți-ar putea semăna cu ceea ce fac delfinii sau liliecii.

În cadrul proiectului de cercetare intitulat Sound of Vision, s-a creat un dispozitiv mobil ce îi va ajuta pe nevăzători să perceapă mediul înconjurător prin sunete şi vibraţii. Astfel, ei vor putea înţelege mediul şi se vor putea deplasa mult mai uşor şi sigur.

Dintre cei nouă parteneri care fac parte din echipa ce cercetare, trei dintre ei sunt români. Proiectul a fost nominalizat de către Comisia Europeana în primele 10 proiecte europene din punct de vedere impact social, în competiţia Innovation Radar Prize 2018. Coordonarea tehnico-ştiinţifică a fost asigurată de Universitatea Politehnica din Bucureşti, conform datelor comunicate de Alin Moldoveanu, coordonatorul proiectului.

Selecţia s-a realizat din câteva mii de proiecte, care au beneficiat de finanţare europeană (Horizon 2020 şi alte programe), iar în aceste zile are loc votul online pentru ierarhia finală a proiectelor.

Cum funcționează dispozitivul care-i ajută pe nevăzători

Sound of Vision nu ocupă mâinile, are o distanţă de detecţie de cinci metri, detectează şi obstacole la înălţimea cap-tors, emite alerte de proximitate, detectează obiecte speciale de interes (uşi, scări, texte, semne) şi multe altele. Prototipul a fost certificat TRL 7 de către Comisia Europeană.

La finalul proiectului, sistemul produs, aflat în stadiul de prototip este o soluţie integrată ce include hardware, software şi proceduri de antrenament: Hardware: o cască / bentiţă cu camere 3D (camere stereo în spectrul vizibil – pentru scene outdoor, şi camere de adâncime în infraroşu – pentru scene indoor), IMU şi căşti, o centură haptică (6×10 motoare cu vibratii), o unitate de calcul şi o telecomandă.

Software-ul preia permanent informaţia de la camerele 3D, apoi informaţia este prelucrată şi împărţită în obiecte (generice sau speciale – scări, uşi, gropi, obstacole la nivelul capului, texte, semne). Sunt selectate automat obiectele cele mai importante și, în cele din urmă, pentru fiecare obiect se generează o reprezentare sub forma unor stimuli audio (pe căşti) şi haptici (vibraţii pe centură).

Toate aceste operaţii se petrec extrem de repede (de 15-20 ori pe secundă), astfel încât redarea mediului este actualizată permanent, iar un nevăzător aflat în mişcare sau într-un mediu dinamic va percepe imediat toate schimbările din jurul său. Sunt disponibile mai multe forme de redare audio sau haptică, adaptabile în funcţie de context şi preferinţe.

Procedurile de antrenament îl ajută pe utilizator să stăpânească funcţiile sistemului şi să devină rapid şi precis în inţelegerea reprezentărilor audio-haptice; antrenamentul se realizează gradual, mai întâi într-o suită de medii 3D de realitate virtuală din ce în ce mai complexe, apoi în medii reale sub supravegherea unor instructori de mobilitate.

Sound of Vision s-a finalizat la sfarşitul anului trecut, după trei ani de cercetare. Și a fost validat prin teste cu 45 nevăzători, cu rezultate extrem de bune. După aproximativ două săpămâni, majoritatea sunt capabili să folosească bine sistemul, cu performanţe asemănătoare bastonului alb (care necesită trei-șase luni pentru a fi bine stăpânit), spune Alin Moldoveanu, conform Ziarul Financiar.


Citește și...