Români din Italia, puși să spele mandarinele cu detergent de vase. Câți bani primesc

de: Anca Lupescu
07 02. 2021

O filmare șocantă în care câțiva români care lucrează la o livadă de fructe din Italia spală mandarinele cu „șampon de vase” a devenit virală în mediul online.

Români plătiți să spele mandarinele cu detergent de vase

Pe filmare se poate vedea cum românii care lucrează la livadă spală fructele cu detergent de vase, înainte ca acestea să ajungă în supermarketuri.

„Ia uitați, frații mei, ce cumpărăm noi din piață. Astea sunt mandarinele și acum uitați cum le spălăm, cu șampon de vase și după, le cumpărăm din piață”, spune unul dintre bărbați.

Filmarea a fost publicată de Știri Diaspora, iar muncitorii spun că într-o oră spală în jur de 10 kilograme de mandarine.

„Ia uitați aici. Și ne mai dă și 7 euro la oră că îi spălăm mandarinele. Durează o oră să spălăm 10 kilograme de mandarine. Și ei le vând cu 40 de cenți la market. Așa varză sunt italienii. Nouă ne dă 7 euro la oră să spălăm mandarinele și ei le vând cu 40, 50 de cenți“, afirmă unul dintre românii care se văd pe filmare.

Unul dintre muncitori a arătat pe filmare citricele care urmează să fie spălate cu detergent de vase. Ei spun că sunt plătiți cu 7 euro pe oră pentru a spăla mandarinele.

„10 kile de mandarine durează o oră să le curățăm, să le spălăm și ne dă 7 euro la oră și le vinde cu 40 de cenți. Noua ne dă 7 euro la oră pentru un kil de mandarine și ei il vând cu 40-50 de cenți”, a spus un muncitor.

Italia este pe locul 8 în topul celor mai importante țări producătoare de citrice din lume.

Italia vrea acorduri pentru a readuce muncitori români pe teritoriu

După ce Comisia Europeană a dat undă verde deplasărilor libere în UE pentru muncitorii din agricultură și pentru cei din sistemul sanitar, Italia caută o cale pentru a răspunde și la criza din agricultură.

„Suntem în contact cu diverse țări, luni mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie să găsim soluții de la o țară la alta și lucrăm pe acest front”, a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova, anul trecut, în plină pandemie de coronavirus.

Pentru muncitorii extracomunitari, Italia a prelungit automat permisele de ședere. Numai din România, anual, vin în Italia peste 107.000 de sezonieri, un sfert din total. Întoarcerea lor este urgentă, spun italienii.

„Trebuie să găsim acorduri cu țările din estul Europei, pentru a putea permite întoarcerea sezonierilor în agricultura din Italia. Cu aceste țări trebuie să căutăm și un plan pentru a garanta siguranța și sănătatea muncitorilor, astfel că atunci când vor ajunge în țările lor de origine sa nu fie băgați în carantină”, a precizat și Ettore Prandini, președintele Coldiretti, cea mai mare asociație de reprezentanță și asistență din agricultura italiană.