Fuga spre mai bine. Câți români au cerut să devină cetățeni ai altor state UE

Fuga spre mai bine. Câți români au cerut să devină cetățeni ai altor state UE

Dacă te-ai gândit cum ar fi ca, la un moment dat, să-ți faci bagajul și să te muți în altă țară, află că nu ești singurul.  Câteva mii de români au trecut de la vorbe la fapte.

Deși România e stat membru al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că poți călători și munci oriunde în blocul comunitar doar cu buletinul, sunt români care, cel mai probabil, vor să se mai întoarcă în țară doar în vacanță.    În 2017, 25.000 de români au cerut și au și primit cetăţenia unei alte ţări a Uniunii Europene în care trăiau deja.

Datele Eurostat arată că aproape o treime dintre aceştia au ales cetăţenia italiană.  Suntem pe locul cinci în topul statelor ai căror locuitori au cerut cetăţenie într-o altă ţară UE, fiind depăşiţi doar de ţări din afara blocului comunitar, precum Maroc, Albania, India şi Turcia.

Cine vrea să vină în România

Pe de altă parte, în 2017 a crescut şi numărul imigranţilor în România: la peste 50.000, comparativ cu doar 27.000 în 2016.

Conform Eurostat, doar suedezii ne depăşesc la rata de naturalizare a străinilor.  30.000 dintre cei 50.000 de imigranţi definitivi provin din Republica Moldova, iar peste 4.800 din Ucraina. 1.130 sunt din Italia, 682 din Germania iar 542, din Statele Unite, după cum arată datele Institutului Național de Statistică.

Nu toţi au primit însă cetăţenie. Doar 6.804 străini au devenit cetăţeni români în 2017.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI