Român de 19 ani, erou în Italia. Ce mască de protecție smart a inventat Ionuț Bohotici

de: Ionuț Vieru
06 01. 2022

Un român stabilit în Italia a devenit cunoscut după ce a inventat o mască de protecție smart. Ionuț Bohotici locuiește în Camerata Picena și a dat lovitura cu masca chirurgicală care își schimbă culoarea atunci când nu mai filtrează bine.

Invenția unui român pe care companiile se bat

Ideea lui Ionuț va fi prezentată la Dubai Expo. Companiile din Italia deja se bat să o producă, iar după ce va fi prezentată în Dubai, e de așteptat ca cei din Emiratele Arabe Unite să „vâneze” și ei invenția românului. Ionuț are 19 ani și locuiește în Italia de la doi ani, acum fiind student la Politehnica din Torino, secția inginerie electronică. Ideea de a inventa o asemenea mască i-a venit încă de anul trecut, când era la liceu. Acesta a explicat cum funcționează măștile care își schimbă culorile.

„E vorba despre un indicator temporal pentru a determina valabilitatea bunurilor consumabile, funcţionează cu o reacţie biochimică şi ar putea fi aplicat inclusiv în sectorul alimentar pentru alimentele expirate. Într-adevăr, aceasta este poate cea mai importantă zonă, dar având în vedere momentul istoric am aplicat-o măştilor.

Este utilă la intervenţiile chirurgicale. Cei din jurul persoanei pot vedea când masca nu mai filtrează şi eventual se îndepărtează, dar atenţionează şi persoana direct vizată care poartă o mască FFp2, filtrând şi la intrare, poate indica nivelul de siguranţă”, a explicat Ionuț.

Masca smart care își schimbă culoarea

Tânărul și-a prezentat invenția la examenul de bacalaureat, iar profesorii au fost plăcut surprinși. Unul dintre dascăli l-a încurajat și i-a spus că proiectul este mai mult o teză de licență. Ionuț s-a pus pe treabă, iar în scurt timp a reușit să dezvolte produsul pentru obținerea brevetului. Când a început nu s-a așteptat să aibă foarte mult succes, însă acum sunt zeci de firme care vor să cumpere produsul.

„Am dezvoltat masca în cursul anului, oprindu-mă în laboratorul liceului după-amiaza, unde făceam şi cercetări specifice. Când am văzut că funcţionează, am depus brevetul, dar nu m-am aşteptat niciodată la acest succes. Sunt deja contactat de producători, înainte doar din Ancona, dar acum din diferite colţuri ale Italiei”, a mărturisit tânărul.

Acum are atât de multe solicitări încât toate ofertele trec pe la avocatul său, deoarece nu le poate gestiona pe toate. Cum am mai spus, nu se aștepta să aibă succes. A fost așa surprins încât nici nu a apucat să-i dea o denumire invenției sale. Din punct de vedere tehnic, se numește „indicator de timp pentru bunuri consumabile”, a spus Ionuț, însă este în căutarea unui nume.