Românul care a traversat Americile: ce traseu incredibil a făcut în trei ani

Românul care a traversat Americile: ce traseu incredibil a făcut în trei ani
Radu Păltineanu, românul care a explorat Americile pe bicicletă. FOTO Radu Păltineanu / Facebook

Un român și-a propus să traverseze Americiile: de la nord la sud, din Alaska până în Argentina. A reușit asta în trei ani, două luni și 17 zile.

Radu Păltineanu a traversat continentele Americii pe bicicletă. Din Alaska – SUA până în Ţara de Foc – Argentina acesta a pedalat peste 34.500 de kilometri. Expediția a început pe 5 august 2015 şi s-a terminat în Ushuaia pe 22 octombrie. Drumeția a durat trei ani, două luni şi 17 zile.

Planul cu care a plecat de acasă era să traverseze Americile strict de la Nord la Sud, prin 14 ţări, adică să străbată 24.000 de kilometri. Călătoria ar fi trebuit să dureze în jur de nouă luni. Dar cum planurile de acasă nu corespund cu cele din târg a urmat alt traseu din dorința de a trece prin toate ţările continentale ale Americilor.

Cum a străbătut românul Americiile pe bicicletă

Păltineanu a început din tundra din Alaska, apoi a coborât în paralel cu lanțul munților Stâncoși, Canada și Statele Unite. A traversat deșertul Chihuahua, Platoul Central Mexican și a ajuns pe cel mai înalt vulcan din America de Nord, Orizaba (5.636 m). A înfruntat jungla din sudul Mexicului și Guatemala, vulcanii Americii Centrale și căldura infernală a Tropicelor.

Din Columbia, a luat-o spre est și a străbătut tot continentul sud american. A trecut pe lângă Marea Savană, cascada Angel în Venezuela, jungla guyaneză, Amazonia și a atins punctul cel mai îndepărtat de centrul Terrei, vârful Whimper (6.268 m) din Masivul Chimborazo, în Ecuador.

A pedalat prin deșertul de pe coasta peruană, Altiplano Andin, la peste 4.500 de m altitudine. A îndurat căldurile infernale din nordul Argentinei și Paraguay și, a ajuns în final la stepa nesfârșită a Patagoniei.

Această expediție l-a ajutat să-și împlinească visul. S-a redescoperit kilometru cu kilometru și a reușit să-și spargă barierele personale. Cel puțin asta a declarat el la final excursiei. A învins prejudecățile, frica și egoismul în timp ce a vizitat cele mai sălbatice zone ale lumii.

„Sunt fericit, pentru că pot să văd lumea”

„Eu nu cred că aş fi avut aceeaşi viaţă la fel de fericită pe care o am acum. Am la mine patru genţi şi sunt fericit, pentru că pot să văd lumea. Unii pun mai mult preţ pe partea materială, eu pun mai mult preţ pe partea de experienţe şi pe partea de a vedea lumea în felul ăsta. Sunt nişte alegeri personale pe care fiecare trebuie să le facă”, a explicat românul la doi ani de la debutul expediţiei, conform Agerpres.

Pe lângă provocarea pedalatului pe diverse terenuri și în diferite condiții climatice o mare provocare a fost și găsirea unui loc în care să înnopteze. De-a lungul expediţiei sale, el a dormit în toate locurile posibile, de la cort şi hotel până la hambare, celulă de poliţie, staţii de pompieri, oficii poştale şi biserici.

A fost chiar și jefuit de două ori în locuri unde nu se aștepta. Cel mai frică îi era să nu fie jefuit în Mexic sau în Juarez, declarat cel mai periculos oraş din lume în 2010, şi în statul Chihuahua, însă nu a avut nicio problemă.

El a spus că nu se va opri la Americi. „Vor urma şi alte continente şi aventuri, nu înainte de a reveni acasă, în România, pentru o perioadă nedeterminată, să mă ocup de carte şi documentar, fiindcă, cred eu, această aventură merită povestită”, a mai spus Radu Păltineanu.

Radu este de profesie inginer software. A terminat studiile în Canada, unde a emigrat în copilărie împreună cu familia originară din Piatra-Neamţ.