Roman Abramovici, copilul orfan care a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Povestea de viaţă a oligarhului supranumit „portofelul lui Putin”
Care este povestea de viață a lui Roman Abramovici, supranumit și „portofelul lui Putin”? El a rămas orfan la vârsta de trei ani, însă a ajuns unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Legăturile lui cu regimul lui Vladimir Putin i-au afectat afacerile și reputația, acesta fiind pus pe lista oligarhilor sancționați de Occident, după invazia rusă din Ucraina, în data de 24 februarie 2022.
Povestea de viață a lui Roman Abramovici
Evenimentele din ultimele săptămâni l-au readus pe Roman Abramonich în atenția publicului, astfel că presa occidentală a scris că acesta, vizat de sancțiuni, ar fi implicat într-o mediere între ruși și ucraineni, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-ar fi cerut liderilor occidentali să-l scoată de pe lista sancțiunilor.
Președintele Ucrainei, declarase duminică că mai mulți oameni de afaceri ruși s-au oferit să doneze bani ca să ajute Ucraina, inclusiv ca să sprijine armata, iar printre numele menționate ar fi cel al lui Roman Abramovici. După aceste declarații, s-a aflat că Roman Abramonici, alături de alți doi negociatori ucraineni, ar fi avut simptomele unei presupuse otrăviri, după ce s-ar fi întâlnit la KIev, la începutul lui martie.
Informațiile, confirmate de către purtătorul de cuvânt al oligarhului, au fost minimalizate de către serviciile americane de informații, precum și de autoritățile de la Kiev. Cu toate acestea, Ministerul ucrainean de Externe le-a recomandat negociatorilor să nu mănânce și să nu bea nimic atunci când se întâlnesc cu partea rusă.
Bunicii erau ucraineni
Roman Abramonici s-a născut în Saratov, în sud-vestul Rusiei, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, în anul 1966. Mama acestuia, Irina, a fost profesoară de muzică. Ea a murit în urma unei septicemii când el avea un an. Tatăl său avea să moară doi ani mai târziu, într-un accident provocat de o macara în construcții. Copilul a fost luat și crescut de rude. Și-a petrecut copilăria în Komi, nord-vestul Rusiei. Banii erau puțini și temperaturile scăzute iarna.
„Ca să spun adevărul, nu pot spune că am avut o copilărie rea”, povestea Abramovici la un moment dat, într-un rar interviu pentru presa occidentală.
„În copilărie, nu poți compara lucrurile: unul mănâncă morcovi, altul bomboane, ambele au un gust bun. În copilărie nu poți face diferența”, a mai spus oligarhul.
A renunțat la școală la vârsta de 16 ani
Roman Abramonici a renunțat la școală la vârsta de 16 ani. A lucrat ca mecanic și a servit în Armata Roșie, apoi a vândut jucării din plastic la Moscova. A vândut și parfumuri și deodorante. Abramovici a făcut bani pe măsură ce deschiderea liderului sovietic Mihail Gorbaciov a dat mai multe posibilități pentru afaceri pe cont propriu.
Destrămarea Uniunii Sovietice și slăbirea controlului statului asupra resurselor minerale a oferit multe oportunități. Roman Abramovici, care la acea vreme era un tânăr trecut de 20 de ani, a avut iar noroc.
În anul 1995, acesta a preluat compania petrolieră Sibneft de la guvernul rus în cadrul unei licitații trucate. Acesta a dat pe Sibneft aproape 250 de milioane de dolari. Peste 10 ani, în 2005, acesta a decis să o vândă înapoi guvernului rus pentru suma de 13 miliarde de dolari.
Avocații acestuia au susținut că nu există dovezi pentru a susține că magnatul a făcut avere în mod incorect. Chiar și așa, în anul 2012, acesta a recunoscut în fața unui tribunal britanic că a dat mită ca să bată palma în afacerea Sibneft.
„La fiecare trei zile, cineva era ucis”
Roman Abramovici a fost implicat în „războiul aluminiului” din anii 1990. La acel moment oligarhii ruși s-au luptat pentru controlul acestei mari industrii.
„La fiecare trei zile, cineva era ucis”, spunea Abramovici în anul 2011, argumentând că amenințarea continuă la adresa siguranței sale l-ar fi făcut să se dea la o parte.
Însă Abramovici s-a dovedit a fi abil și tenace. A reușit să facă sute de milioane de dolari în plin acest haos, a notat BBC. Roman Abramovici a devenit un aliat al președintelui Boris Elțîn, dar și un actor pe scena politică post-sovietică. La un moment dat avea și un apartament la Kremlin.
Boris Elțîn a demisionat în 1999. Este momentul în care Abramovici l-au susținut pe premierul de atunci Vladimir Putin, fost spion KGB, ca succesor al lui Elțîn Boris la Kremlin.
Ca să își întărească autoritatea, Vladimir Putin a căutat să își impună dominația asupra oligarhilor. Unii au ajuns la închisoare, iar alții au fost exilați, dacă nu reușeau să-și arate loialitatea. Roman Abramovici a evitat să aibă o astfel de soartă.
În anul 2000 a fost ales guvernator al regiunii Ciukotka, situată în extremitatea nord-estică a Rusiei. Abramovici a devenit popular după ce și-a investit banii personali în servicii sociale. El a demisionat apoi în anul 2008.
El și-a urmărit propriile interese de afaceri, investind în averea personală: tablouri, case, mașini. Roman Abramovici avea să dea lovitura și în fotbal atunci când a cumpărat Chelsea, cel mai mare club din vestul Londrei, într-o tranzacție în valoare de 140 de milioane de lire sterline.
Averea lui Roman Abramovici
Atracția lui către Londra se înscrie și în tendințe. Banii oligarhilor ruși, denumiți și „portofelele lui Putin”, au inundat regatul britanic în ultimii ani. Portofoliul său imobiliar ar include o vilă cu 15 dormitoare în Kensington Palace Gardens, în vestul Londrei, în valoare de 150 de milioane de lire sterline, un apartament în Chelsea, o fermă în Colorado și o casă de vacanță pe Riviera franceză. Cele două iahturi ale sale sunt printre cele mai mari din lume. Roman Abramovici are și un avion personal.
Bloomberg estima averea lui Abramovici la 13,7 miliarde de dolari, fapt care l-ar plasa pe locul 128 în topul celor mai bogate persoane din lume. Conform Forbes, acesta a calculat că averea sa la 12,3 miliarde de dolari, plasându-l pe locul 142.
Roman Abramovici are patru cetățenii
Asocierea lui Abramovici cu Putin a continuat să îl urmărească pe oligarh, mai ales atunci când forțele rusești au invadat Ucraina. Când s-a anunțat înghețarea activelor din Marea Britanie ale lui Abramovici și ale altor șase oligarhi, ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat:
„Cu legăturile lor strânse cu Putin, ei sunt complici la agresiunea acestuia. Au mâinile mânjite de sângele poporului ucrainean”.
Cu opt zile înainte de impunerea sancțiunilor, Roman Abramovici a anunțat vânzarea clubului Chelsea. Unii fani au continuat să-i scandeze numele, însă mulți politicieni au cerut ca bunurile sale să fie confiscate, nu numai înghețate.
„Sper că voi putea vizita Stamford Bridge pentru ultima oară pentru a-mi lua rămas bun personal de la voi toți”, le-a spus Abramovici suporterilor lui Chelsea.
Roman Abramovici are în prezent patru cetățenii: rusă, israeliană, lituaniană şi portugheză.