Roman Abramovich, sancționat de guvernul SUA. Cât valorează avioanele pe care americanii vor să le sechestreze
Roman Abramovich, sancționat de guvernul SUA. Miliardarul rus este supus sancțiunilor economice din 10 martie, de către autoritățile din Marea Britanie și țările UE. Suspectat de relații apropiate cu președintele rus, Vladimir Putin, oligarhul a fost nevoit să se despartă și de clubul Chelsea, pe care-l patrona din 2003. Acum, Roman Abramovich a intrat și în vizorul oficialilor americani care vor să pună sechestru pe cele două avioane private ale magnatului.
Roman Abramovich, sancționat de guvernul SUA
Roman Abramovich, sancționat de guvernul SUA. Miliardarul rus plătește pentru relația apropiată pe care o are cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. El a ajuns la capătul unei „domnii” de 19 ani la gruparea londoneză, Chelsea. Supus sancțiunilor de către guvernul britanic, pe fondul războiului din Ucraina, oligarhul a pus în vânzare gruparea la începutul lunii martie.
După aproape 3 luni, Abramovich a cedat proprietatea asupra lui Chelsea către consorţiul condus de americanul Todd Boehly, coproprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, pentru 4,25 miliarde de lire sterline (aproximativ 5 miliarde de euro). Grupul noilor patroni mai este compus, în afara lui Boehly, de Mark Walter, coproprietar al lui Dodgers, din miliardarul elveţian Hansjoerg Wyss şi din societatea americană de investiţii Clearlake Capital.
Cât valorează avioanele pe care americanii vor să le sechestreze
Roman Abramovich și-a luat „adio” de la fanii lui Chelsea, formația pe care a cumpărat-o în 2003, pentru 168 de milioane de euro
„Au trecut aproape 3 luni de când am anunțat că intenționez să-mi cedez acțiunile pe care le am la Chelsea. În tot acest timp, echipa de aici muncit din greu pentru a găsit cel mai potrivit om pentru a prelua frâiele clubului și să-l ducă mai departe către succes.
Patronatul clubului vine cu o mare responsabilitate. De când am sosit la Chelsea, acum aproape 20 de ani, am fost martor la ceea ce s-a obținut aici. Obiectivul meu a fost să mă asigur că următorul proprietar are mentalitatea potrivită și înțelege aspectele cheie ale funcționării clubului, cum ar fi munca de la Academie și de la Fundația Chelsea”, se scrie în comunicatul postat pe site-ul oficial al Chelsea.
Miliardarul le-ar fi mutat deja în Rusia
Roman Abramovich are acum probleme și cu guvernul american. El a fost un intermediar important în negocierile de pace Ucraina-Rusia. Din acest motiv, conform presei străine, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-ar fi rugat pe șeful de la Casa Alabă, Joe Biden, să-l „scutească” pe Abramovich de sancțiuni economice. Dar perioada de grație se pare că a ajuns la final.
Un tribunal american a decis confiscarea a două avioane de lux deținute de miliardarul Roman Abramovich în urma măsurilor impuse de SUA, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunțat Reuters. Cu toate acestea, probabilitatea ca guvernul SUA să preia aeronavele oligarhului rus în valoare de peste 400 de milioane de dolari rămâne incertă.
Un oficial al Departamentului de Justiție a declarat că un Boeing 787 Dreamliner, care valorează 350 de milioane de dolari, și un Gulfstream G650 ER, în valoare de 60 de milioane de dolari, nu sunt momentan în custodia Statelor Unite, a mai scris sursa citată.
Amândouă valorează 400 de milioane de dolari
Abramovich le-ar fi mutat deja în Rusia, la Moscova, dar fără aprobarea autorităților americane. Deoarece avioanele erau fabricate în SUA, iar zborurile au avut loc după intrarea în vigoare a restricțiilor, Abramovich ar fi trebuit să dețină o licență pentru a le transporta în Rusia.
Statul american ar putea să-l amendeze pe miliardar cu aproximativ 1 milion de dolari pentru cele trei zboruri identificate (până la 328.121 de dolari per zbor), printre alte sancțiuni.
„Oligarhilor ruși, precum Abramovich, nu li se va permite să încalce reglementările de export ale SUA fără consecințe”, a declarat John Sonderman, responsabilul Departamentului pentru Comerț, conform sursei citate.
Lui Roman Abramovich i-au fost înghețate conturi, active și proprietăți de la începutul lunii martie atât în Marea Britanie, cât și în alte țări membre UE. Oligarhul de 55 de ani este supus sancțiunilor începând din 10 martie, el încercând, de atunci, să-și pună la adăpost ceea ce mai putea salva de măsurile de sechestru asupra bunurilor sale.