Mesajul RO-ALERT după ce ANM a emis Cod roșu de „vânt cu aspect tornadic”. Măsuri în caz de urgență

Sistemul de avertizare a populației Ro-Alert a transmis un mesaj după ce ANM a emis Cod Roșu meteo de ploi și vijelii pentru județe Călărași și Ialomița.

Pompierii sunt pregătiți să intervină în caz de nevoie. Forțele pot fi suplimentare, s-a transmis prin sistemul Ro-Alert.

„În cazul apariției situațiilor de urgență, peste 180 pompieri militari cu 100 de autospeciale și mijloace tehnice sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației. În funcție de evoluția situației din teren, echipajele de salvatori pot fi suplimentate imediat cu personal alertat din turele libere.” Ro-Alert

Un „Cod roșu” meteo pentru județele Călărași și Ialomița a fost emis luni după-amiază de Administrația Națională de Meteorologie.

Sunt așteptate ploi și vijelii. De asemenea, sunt posibile căderi importante de grindină. Avertizarea este valabilă în intervalul 17.45 – 18.30.

Ro-Alert, recomandări pentru populație după avertizarea ANM

Persoanele aflate în zonele vizate de codul roșu de furtuni sunt sfătuite să se adăpostească. Orice deplasare ar trebui oprită, în special în zone în care se află copaci sau panouri publicitare.

„În situația manifestării vântului puternic și căderilor de grindină, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.” Ro-Alert

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor trebuie făcută în zone ferite. Deși de multe ori acest lucru este dificil, autoritățile recomandă proprietarilor de mașini să le parcheze la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Cum obținem informații când ne aflăm într-o situație de urgență

Informații despre cum trebuie să acționăm în cazul unor situații de urgență pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU. Aceasta poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Cu ajutorul aplicației, putem obține și date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase.

Mesajele vin în condițiile în care recenta tornadă din Călărași nu au fost emise atenționări.

Avertizare COD ROȘU METEO – Lista localităților afectate

Cele mai multe localități afectate de vremea rea se află în Călăraşi. Astfel, codul roșu meteo este valabil pentru Dragalina, Dor Mărunt, Perișoru, Ciocănești, Grădiștea, Cuza Voda, Independența, Dragoș Vodă, Alexandru Odobescu, Vlad Țepeș, Ștefan Vodă și Vâlcelele.

De asemenea, localitățile afectate din județul Ialomiţa sunt Ciulnița, Albești și Buești.

 „Fenomene meteorologice așteptate: vânt cu peste 100…110 km/h, aspect tornadic, grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor cumula cantități de 30…35 l/mp.” ANM

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI