Riști să fii amendat dacă duci sticlele la reciclat între aceste ore. Detaliul din lege pe care puțini români îl știu

de: Andrei Simion
22 07. 2024

Chiar dacă automatele pentru colectarea deșeurilor sunt accesibile non-stop, legislația privind liniștea publică impune restricții de timp pentru predarea acestora. Riști să fii amendat dacă duci sticlele la reciclat între aceste ore!

La ce oră nu îți este permis să duci sticlele la reciclat

Potrivit HG 107 4/2021, consumatorii sau utilizatorii finali ai produselor ambalate care fac parte din sistemul garanție-returnare (SGR): ”Pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționați de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției”.

Pe lângă aceste aspecte, aceeași normă specifică faptul că toți comercianții care participă în programul SGR trebuie să afișeze în punctele de vânzare „adresa și programul de funcționare ale punctului de returnare gestionat de comerciant”, fie că ambalajele sunt preluate printr-un dispozitiv RVM, fie direct de către magazin.

Chiar dacă la prima vedere, preluarea ambalajelor de către RVM-uri pare să nu depindă de programul de lucru al comerciantului, mai ales atunci când sunt amplasate în afara magazinelor, realitatea este diferită.

Chiar și în cazul menționat anterior, sau dacă RVM-ul este situat într-un magazin care funcționează fără oprire, predarea ambalajelor SGR la aceste automate de reciclare nu este posibilă la orice oră din zi sau din noapte. Acest lucru se datorează faptului că, în anumite intervale orare, se aplică reglementările Legii 61/1991, care vizează ordinea și liniștea publică.

Conform acestei norme, generarea de zgomot, fie din partea persoanelor care predau ambalajele, fie din cauza automatelor respective, este interzisă pe timpul nopții și al prânzului.

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora.”

Riști să fii amendat dacă duci sticlele la reciclat între aceste ore

Poți primi o amendă de 1.500 de lei dacă duci sticlele la reciclat la prânz și noaptea

Toți comercianții care participă în programul SGR sunt obligați să afișeze în locațiile de vânzare „adresa și programul de funcționare ale punctului de returnare gestionat de comerciant”, indiferent dacă ambalajele sunt preluate printr-un dispozitiv RVM sau direct de către magazin.

În cadrul anumitor intervale orare, se aplică prevederile Legii 61/1991, referitoare la ordinea și liniștea publică.

Aceasta prevede sancțiuni sub formă de amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Regulile menționate mai sus se aplică magazinelor situate în apropierea zonelor rezidențiale, nu celor izolate.