Risc mare pentru bucureșteni. Cât de gravă este poluarea aerului și ce probleme grave pot să apară

de: Ștefan R. Apostol
27 01. 2021

Poluarea, un subiect sensibil la nivel mondial, este tema ultimelor zile în București. Au fost semnalate, din ce în ce mai mult, valori extreme de poluare în București. Oficialii au ridicat din umeri când au fost întrebați de unde apar aceste valori extreme de poluare.

București, în topul orașelor poluate

București este un oraș cu aproximativ 2 milioan de locuitori, la care, statistic vorbind, sunt aproximativ două mașini pe cap de locuitor. Dacă la asta adăugăm și ceilalți factori majori de poluare, putem constata o rată mare de poluare în București.

Ca exemplu, București ocupa locul 5 printre 76 de orașe din Europa. Indicele de poluare realizat de Numbeo.com, este de de 73,24. Cele mai poluate trei orașe din Europa sunt Tetovo, din Macedonia, cu un indice de 97,57, Napoli, din Italia, cu un indice de 84,61 și Skopje, tot din Macedonia, cu un indice de 82,17.

Cu toate astea, încă suntem optimiști, având în vedere că Brașovul este el mai puțin poluat oraș românesc. Brașovul are un indice de 26,74. Orașul din centrul României ocupă locul 61 dintre cele 76 de orașe chestionate.

Poluarea crește riscul unor maladii ireversibile

Datele recente arată o creștere a poluării aerului și a fost legată și de un risc crescut de pierdere ireversibilă a vederii. Cu alte cuvinte efectele poluării se pot regăsii și în starea de sănătate a populației.

În urma unor cercetări, făcute la University College London, s-a descoperit că expunerea, chiar scăzută, la poluarea aerului  pare să aibă impact asupra riscului de degenerescență maculară legată de vârstă.

Degenerescență maculară legată de vârstă este principala cauză a orbirii ireversibile în rândul persoanelor de peste 50 de ani. În același timp, mai spune studiul, este legată de pierderea vederii.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care locuiesc în zonele cele mai poluate au fost cu cel puțin 8% mai predispuse să raporteze că au această afecțiune. Datele au fost publicate, recent, într-un studiu publicat în British Journal of Ophthalmology.

Echipa a studiat date de la 115.954 de persoane cu vârste cuprinse între 40-69 de ani. Aceștia participaseră la un studiu amplu pe o jumătate de milion de persoane. Studiul era axat pe diagnosticul medical și măsurătorile biologice ale participanților.

Gradul de poluare peste media admisă la nivel european

Alte orașe românești sunt Iași, pe locul 26 cu un index de 59,40. Regăsim și Timișoara pe locul 29 cu un indice de 57,59, iar Cluj-Napoca pe locul 46 cu un indice de 41,69. Cel mai puțin poluat oraș din Europa este Helsinki, din Finlanda, cu un indice de 13,49. Este urmat de Reykjavik , oraș din Islanda, Zurich, din Elveția, și Stockholm  din Suedia.

În București, pierderea totală de bunăstare se ridică la peste 3.000 de euro pe cap de locuitor, pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife în Spania este sub 400 de euro. Poluarea aerului în orașe provine din activitățile de transport, încălzirea gospodăriei. Dar și dintr-o serie de alte activități, inclusiv agricultură și industrie.