Rică Răducanu, dezvăluire tristă pentru fanii lui Cristiano Ronaldo, aflat la Cupa Mondială 2022: „E aproape sfârșitul” EXCLUSIV

Rică Răducanu, dezvăluire tristă pentru fanii lui Cristiano Ronaldo, aflat la Cupa Mondială 2022: „E aproape sfârșitul” EXCLUSIV
Ce crede Rica Raducan despre Cristiano Ronaldo

Rică Răducanu (76 de ani) privește cu tristețe spre actualul Campionat Mondial de Fotbal, din Qatar, unde, printre echipele participante, nu se numără însă și țara noastră. Fostul mare sportiv, care în 1970 a fost portarul echipei României, la Campionatul Mondial din Brazilia, ne-a povestit, exclusiv pentru Playtech Știri, despre vremurile de aur ale sportului românesc, dar și despre prietenia cu inegalabilul Pele. A făcut și o paralelă, în stilu-i caracteristic, între cei doi mari răsfățați ai suporterilor, Ronaldo și Messi, căpitanii echipelor de fotbal Portugalia și Argentina.

Cum s-a împrietenit cu Pele, legenda fotbalului mondial: ”Ne înțelegeam mai mult prin semne!”

Rică Răducanu susține că nu este deloc tentat să vizioneze meciurile din actualul Campionat Mondial de Fotbal, care se desfășoară, în Qatar, în perioada 20 noiembrie–18 decembrie 2022, cu atât mai mult cu cât România nici nu se numără printre echipele participante: ”Nu m-am uitat la tv, acest campionat nu mai prezintă interes pentru mine”, ne-a spus acesta, vizibil dezamăgit de situația fotbalului autohton.

Rică Răducanu își amintește însă cu nostalgie de vremurile când echipa națională de fotbal era o forță. Performanțe sportive care l-au adus pe același teren de fotbal cu legendarul Pele, la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia, în 1970.

„Eu și Pele ne-am cunoscut, de fapt, cu un an înainte de Mondiale, în 1969, la un alt meci amical. El mi-a cerut prietenia, ne-am și pozat împreună. Ne înțelegeam mai mult prin semne, el vorbește și ceva spaniolă, mai știu și eu câteva cuvinte, se cam aseamănă ce zicea el acolo cu româna. Nu vorbeam ceva științifico-fantastic, ca să nu pricepem, ci doar despre fotbal, scheme, zâmbete, ceva simplu. Să știți că mai apoi am mai vorbit la telefon, îl mai sunam. Dar, după ce hoții mi-au furat, printre altele, și agenda telefonică, din apartamentul din Mangalia, n-am mai știut cum să dau de el. Acum am casa blindată, după ce mi-au devastat casa. Nu mai intră nici pisica, nici dacă dai cu tunul. Dar, așa este omul, de-abia după ce pățește un necaz ia măsuri”, ne-a spus Rică Răducanu.

Despre situația fotbalului românesc: ”Dacă ar fi acum echipa aia!”

Referitor la situația fotbalului românesc, Rică Răducanu e de părere că nu se va mai naște prea curând o nouă generație de aur, din care, de altfel, a și făcut parte.

„Păi, asta e echipă, să ne chinuim cu unii și cu alții, cărora, pe vremuri, le dădeam și 8-0? Cât eram noi mai înapoiați ca țară, la acea vreme, tot eram văzuți bine în fotbal. Să știți că aveam echipă bună. Ne mai dominau unii în teren, ne mai rupeau, dar nu ne lăsam, în final ieșeam bine.

Dacă ar fi acum echipa aia, să ne relanseze cineva, pe toți ăia vreo 25 de fotbaliști foarte buni, să fi luat și noi bani mulți. Atunci, pe noi ne plăteau de la fabrică, unde eram angajați. Acum toți aștia actuali sunt barosani, au mașini, au fițe, au bani ca lumea”, ne-a mai spus el pentru Playtech Știri.

De ce refuza mănușile de portar: ”Aveam forță în mâini, strângeam mingea de ieșea apă din ea”

Rică Răducanu a fost extrem de popular, în anii 70, când prezența lui pe teren făcea deliciul publicului spectator. Mulți s-au întrebat de ce Rică nu purta mănuși, precum alți portari din întreaga lume. El ne-a oferit răspunsul: ”Ce mănuși, măi, tată? Eu am fost și muncitor, lucram și în zidărie, dărâmam pereții cu ciocanul. Așa că aveam forță în mâini, strângeam mingea de ieșea apă din ea. Erau pe atunci niște mănuși duble, de 18 lei, cu gri și alb, nu erau de-astea ca acum cu șmecherii. Antrenorul zicea să le pun ca să nu scap mingea. Mereu zicea că face infarct, când mă vedea că fac fițe și că mă joc cu mingea, spre bucuria fanilor”.

Îi apreciază mai mult pe Ronaldo decât pe Messi: ”E un sportiv mai complet!”

Suporterii speră într-o întâlnire magică, pe terenul de fotbal, între cei doi grei ai fotbalului mondial, Leo Messi, căpitanul Argentinei, și Cristiano Ronaldo, căpitalul Portugaliei, aflat la cea de a cincea participare.

Întrebat de reporterii Playtech Știri despre valoarea fotbaliștilor din actualul campionat mondial, Rică Răducanu susține că ambii sunt foarte valoroși, însă balanța înclină ceva mai mult spre Ronaldo, care are cu mult mai multe calități sportive: ”De Ronaldo îmi place mai mult decât de Messi. Piticul Messi e drăcia dracului, e mic, îți intră și printre picioare, nouă, ăstora, înalți. Dar Ronaldo dă gol și cu capul, și cu stângul și cu dreptul, e un sportiv mai complet. E aproape sfârșitul carierei lui, va juca bine. Cine nu vrea să se retragă în plină glorie?”.

De ce nu joacă la casele de pariuri

Rică susține că nu se înghesuie, ca alții, la casele de pariuri, în speranța unui câștig fabulos, din aceste meciuri de fotbal, care se anunță cu mari emoții.

„Eu nu pariez la fotbal, chiar nu am jucat niciodată. Când eram fotbalist nici nu aveam voie, iar acum nu sunt pasionat. În plus, nici nu am bani ca să cheltuiesc pe de-astea, sunt vremuri grele”, ne-a mai spus el, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Urmăriți Playtech.ro și pe