Rezultatele anchetei în cazul pacienților morţi la secţia ATI din Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti: „Nişte minciuni”
Reprezentanții Colegiului Medicilor au oferit detalii despre rezultate în urma anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Reamintim faptul că, la începutul lunii aprilie, 7 pacienți intubați la secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), au decedat din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament. Ce spun rudele pacienților?
Rezultatele anchetei în cazul pacienților morți la Spitalul Sfântul Pantelimon
Pe 1 Mai, reprezentanții Colegiului Medicilor au făcut publice primele concluzii ale anchetei desfășurată la Spitalul Sfântul Pantelimon. Un asistent medical a reclamat faptul că 17 pacienți intubați la secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) ar fi primit în perioada 4-7 aprilie o doză mai mică de Noradrenalină. Acest medicament îi ținea, de fapt, în viață.
„Fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri (17 aprilie) vom avea raportul final”, declara Bogdan Socea.
Colegiul Medicilor a organizat o conferință de presă în care a prezentat rezultatele anchetei care a avut loc la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Ancheta lansată de Parchetul Tribunalului București va continua, iar magistrații urmează să se pronunțe în acest caz. Conform rezultatelor, nu au existat suspiciuni că angajații spitalului au făcut ceva pentru a provoca moartea pacienților.
Din raportul finalizat reiese că doza de noradrenalină ar fi fost modificată de o asistentă medicală pentru că așa a dorit aceasta, nu la cererea unui doctor. Momentan, situația nu a fost încă dovedită. Asistenta ar fi chiar cea care a lansat acuzații grave și care ar fi modificat tratamentul pacienților de la ATI.
Mai mult de atât, în urma controalelor amănunțite a reieșit faptul că personalul mediu și auxiliar nu are capacitatea medicală necesară.
Rudele pacienților decedați, revoltate la aflarea rezultatelor anchetei
„Din această analiză, în absolut toate cele 17 cazuri, nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva, într-un mod intenționat, mai ales că încă o dată, în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici, chiar în aceeași zi, ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce, în scopul criminal un astfel de drum”, a precizat Liliana Pleş, doctor universitar.
Pe de altă parte, rudele celor decedați la Spitalul Sfântul Pantelimon din București sunt revoltate pe rezultatele anchetei și susțin că bolnavii au fost implicați în conflictele cadrelor medicale.
„Chiar nu ştiu de ce procedau aşa, de ce erau aşa de reci. Nu sunt liniştită deloc, pentru că, consider eu, sunt nişte minciuni ca să-i scoată pe ei. Tatăl meu nu avea cum să moară într-o zi, două zile maximum, chiar nu se poate aşa ceva”, a declarat fiica unuia dintre pacienții decedați la ATI.