Recordul românesc: reușita acestor români ne pune în lumea bună

Recordul românesc: reușita acestor români ne pune în lumea bună
Thales

În România a fost stabilit un nou record, iar asta va ajuta enorm fizica mondială. Proiectul laserului de la Măgurele a ajuns la cea mai mare putere.

Ultimele vești despre proiectul laserului de mare putere de la Măgurele au fost comunicate. Astfel, pe 7 martie, a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts. E cea mai mare de până acum. În urmă cu o lună, laserul de la Măgurele a ajuns la 7 petawatts, cea mai mare putere din lume. François Lureau, directorul echipei franceze de lasere de la ELI-NP, a spus atunci că această performanță „depășește granițele României”.

Obiectivul pentru acest laser de la Măgurele a fost de a atinge 10 PW până în iunie. Acest obiectiv a fost acum atins.

„Avem toate motivele să ne mândrim că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională au reuşit construirea celui mai puternic laser din lume. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Guvernul României a sprijinit realizarea acestui proiect. Infrastructura pan-Europeană ELI (Extreme Light Infrastructure) e una dintre cele mai importante facilităţi de cercetare europene.

Reprezintă, în primul rând, o evoluţie ştiinţifică semnificativă pe plan mondial în domeniul laserilor de mare putere. Apoi, proiectul e bazat pe resurse financiare alocate prin Programul Operaţional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă şi fonduri naţionale.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) şi se construieşte la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).

Testele derulate până acum pregătesc sistemul pentru debutul oficial. Odată ce ELI-NP va fi activ, va deschide perspective extraordinare atât din punct de vedere ştiinţific, pentru fizica nucleară, fizica laserilor, astrofizică,  cât şi din punct de vedere al aplicaţiilor de interes societal major. Va putea fi studiată, în mod special, fizica materialelor.

Urmăriți Playtech.ro și pe