Reușită pentru România! Ocupăm primul loc în UE la această producție agricolă
Vești bune pentru România. Țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la această producție agricolă. Despre ce sector este vorba și ce anunță statisticile oficiale. Cifrele spun totul.
Reușită pentru România în domeniul agricol
Situație incredibilă pentru țara noastră. Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2020, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul doi în UE la producţia realizată la porumb boabe. De asemenea, tot anul trecut, țara noastră s-a clasat pe primul loc de suprafaţă cultivată şi producţia realizată de floarea soarelui.
În ceea ce privește capitolul producției de grâu, țara noastră ocupă locul patru la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania și Polonia. Mai mult, statul român este al șaselea din Europa care produce grâu, după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Italia.
Tricolorii sunt mari consumatori de barabule. Astfel, România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată de cartofi, după Polonia, Germania, Franţa, şi pe locul șase la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia și Belgia.
Producţia agricolă vegetală a scăzut în anul 2020, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe, legume şi a crescut la cartofi. Suprafaţa cultivată în anul 2020, comparativ cu anul 2019, a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe, cartofi și legume.
Conform statiscilor, producția de cereale a scăzut dramatic în ultima perioadă, motivul principal fiind seceta pronunțată în principalele zone de vegetație din România, care a dus la randamente scăzute la majoritatea culturilor. Cifrele oficială arată că atât suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe cât și producție au scăzut cu 2,4%, respectiv 37,6%, faţă de anul precedent.
Ce buget incredibil a primit România pentru sectorul agricol
Potrivit spuselor ministrului Adrian Oros, proiectul pentru Programul pentru perioada de tranziție s-a finalizat, iar țara noastră va primi o sumă de șase miliarde de euro pentru domeniul agriculturii. Programul face parte din planul de redresare economică aprobat de Uniunea Europeană, prin care României îi revin 30 de miliarde de euro.
„Avem nevoie de cel puțin 15 miliarde. Din negocierile pe care le-am avut în mod repetat, am obținut 6 miliarde pentru irigații, pentru desecare, drenaj. Vrem să dedicăm 500 de milioane pentru formarea unei rețele de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești, doar pentru produsele românești.
Pentru tinerii fermieri putem să concesionăm teren al statului celor care pentru prima dată se instalează ca tineri fermieri. Din păcate până acum acest teren a fost concesionat altor fermieri și nu acestor categorii, deși legea spunea că au prioritate tinerii fermieri.”, a declarat ministrul Adrian Oros.