Reușită istorică pentru România. Klaus Iohannis a făcut anunțul dimineții
La începutul acestei luni UE anunța că șapte orașe concurează pentru a găzdui noul centru cibernetic al UE. Este vorba de Centrul European de Securitate Cibernetică. Noul centru va gestiona miliarde din fondurile UE pentru cercetarea securității cibernetice.
Centrul European de Securitate Cibernetică, la București
În cursa pentru Centrul European de Securitate Cibernetică au concurat șapte orașe europene. Conform datelor este vorba de o agenție care va distribui miliarde de euro în finanțarea securității cibernetice, și va aduce locuri de muncă atât de necesare.
Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg, București și León, Spania au fsot orașele concurente.
Centrul European de Securitate Cibernetică (ECCC), care va distribui bani UE pentru cercetare în tehnologii precum criptarea și securitatea rețelelor, va fi la București, conform anunțului făcut astăzi de Klaus Iohannis.
Centrul European de Securitate Cibernetică nu este o agenție oficială a UE. Dar oficialii promit să aducă câștigătorilor zeci de locuri de muncă. Este vorba de aproximativ 30 pentru început, și până la 80, conform unor planului de dezvoltare.
De asemenea, ar trebui să contribuie la creșterea afacerilor pentru companiile locale de securitate cibernetică și la creșterea reputației țării gazdă în domeniul cibernetic.
Centrul European va servi drept punct de întâlnire pentru factorii de decizie europeni din domeniul cibernetic. În același timp oficialii din industrie promit să stimuleze industria locală a ospitalității atunci când restricțiile coronavirusului vor fi ridicate.
Cerințele logistice foarte importante pentru viitorul centru
Pentru a putea susține acest proiect, oficialii UE au avut niște criterii bine stabilite, atât logistice, cât și de amplasament. Țărilor participante li s-a cerut să amplaseze centrul în locații care au școli internaționale, creșe și conexiuni la aeroporturi și linii de tren, precum și o clădire adecvată pentru a găzdui centrul.
Potrivit Comisiei Europene, activitatea centrală a centrului va fi gestionarea fondurilor de securitate cibernetică din bugetele de cercetare ale UE.
În afară de asta mai sunt în joc aproximativ 2 miliarde de euro alocate programului său Europa digitală și multe alte milioane prin intermediul fondurilor sale de inovare și de recuperare a coronavirusului, pe lângă contribuțiile țării care va găzdui proiectul.
Viceambasadorii UE au selectat miercuri locul pentru centru printr-un vot care a necesitat majoritatea absolută a celor 27 de state. La finalul zilei București a fost ales ca oraș ce va găzdui viitorul centru, Klaus Iohannis dând în această dimineață vestea, în spațiul public.
”Salut succesul diplomatic excepţional al României de a obţine găzduirea la Bucureşti.
Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE. Astfel se va stimula cercetarea şi inovarea în domeniu”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.