Rețete de burgeri pentru acasă. Cu puțină concentrare îi faci ca la restaurant

de: Anca Lupescu
17 02. 2022

Când vine vorba despre burgeri, puțini sunt mai delicioși decât cei făcuți acasă. Pur și simplu au acea savoare pe care restuarentele nu o pot reproduce. Poate fi de la carnea de vită proaspătă sau de la faptul că ți-l faci după propriul gust și pui exact ce vrei în el. De la ciuperci sotate, ceapă caramelizată, sosul preferat făcut în casă, două felii de brânză sau chiflele tale preferate, acești burgeri făcuți în casă merită încercați alături de prieteni pentru o seară reușită.

Cum să faci burgeri

  • 1-1/2 kg e de carne de vită tocată
  • 3 linguri de ceapă tocată mărunt
  • 1/2 linguriță de sare 1/2 linguriță de piper
  • 1 cană de brânză Cheddar mărunțită
  • 1/3 cană de ciuperci feliate din conservă
  • 6 fâșii de bacon, gătite și fărâmițate
  • 1/4 cană de maioneză
  • 6 chifle de hamburger, împărțite
  • Frunze de salată și felii de roșii, opțional

Mod de preparare

Într-un castron mare, combină carnea de vită, ceapa, sarea și piperul. Formează 6 chifteluțe, cu grosimea de 2-3 cm.
Într-un castron mic, combină brânza, ciupercile, baconul și maioneza; dă la rece. Se prăjesc burgerii, acoperiți, la foc mediu, 5-7 minute pe fiecare parte.

În timpul ultimelor 3 minute, pune cu lingura 1/4 cană din amestecul de brânză pe fiecare burger. Se servește pe chifle, cu salată și roșii, dacă se dorește.

  • chifle brioche pentru burger 4, tăiate în două
  • unt nesărat 2 linguri, topit
  • carne tocată de vită (15% grăsime) 600g
  • felii de brânză 4
  • murături
  • 2 șalote  tocate foarte mărunt
  • maioneză 2 linguri
  • ketchup 1 lingură
  • lichid din borcanul de murături  2 lingurițe
  • muștar Dijon 2 lingurițe
  • praf de usturoi un vârf de cuțit
  • praf de ceapă un vârf de cuțit
  • paprika dulce afumată un vârf de cuțit

Pentru a face sosul, combină toate ingredientele într-un bol cu puțin condiment.

Se încălzește o tigaie mare antiaderentă la foc mediu și se ung generos cu unt topit părțile tăiate ale chiflelor. Se prăjesc în tigaia încinsă până când sunt foarte aurii și prăjite.

Dă focul la maxim. Când tigaia este foarte fierbinte, condimentează carnea tocată și formează patru bile, apoi împinge două în tigaie, strivindu-le pentru a le aplatiza. Se presară din nou puțină sare și se gătesc timp de 2 minute până când devin foarte crocante, apoi se întorc, se presară puțină sare și se repetă.

Așează câte o felie de brânză pe fiecare și acoperă-le cu un capac timp de 30 de secunde până se topesc. Se mută pe o farfurie și se repetă cu celelalte chiftele și felii de brânză.

Întinde o parte din sos pe bazele chiflelor, apoi acoperă cu chiftelele cu brânză. Acoperă cu o mulțime de murături, apoi unge abundent cealaltă parte de chiflă cu sos și pune deasupra pentru a servi.

Servește burgerii cu cartofi prăjiți.