Rețeta tradițională de ciorbă rădăuțeană. Ingredientul secret al gospodinelor din Bucovina

de: Dana Cazacu
08 06. 2020

Ciorba rădăuțeană este una dintre ciorbele preferate ale românilor, asta și pentru că seamănă foarte mult cu ciorba de burtă. Este un preparat culinar care poate fi gătit în orice gospodărie și foarte sănătos. Iată ce trebuie să faci pentru a face o ciorbă rădăuțeană ca în Bucovina.

Rețeta tradițională de ciorbă rădăuțeană. Ingredientul secret al gospodinelor din Bucovina

Această rețetă este inspirată de pe site-ul jamilacuisine.ro, care sugerează următoarele ingrediente pentru a face o ciorbă rădăuțeană ca în Bucovina:

  • 700 grame de carne de pui cu os
  • 300 grame smântână
  • 4 gălbenușuri
  • 2-3 linguri oțet
  • 2 rădăcini mici de păstârnac
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov mare
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • câțiva căței de usturoi
  • foi de dafin
  • sare
  • piper

Modul de preparare al rețetei de Ciorbă rădăuțeană

Pentru început se pune carnea de pui la fiert, într-o oala cu apă rece. Se va lăsa la fiert la foc mic, până va da 2-3 clocote și se va forma spuma la suprafață.

Cât timp fierbe carnea, se curăță și se pregătesc legumele. Rădăcinoasele se vor tăia în bucăți mari:

  • țelina se taie în patru, apoi
  • morcovul se taie tot în patru dar pe lungime,
  • păstârnacul se va tăia doar în două, dar pe lungime

Rețeta tradițională de ciorbă rădăuțeană. Ingredientul secret al gospodinelor din Bucovina.

Fierberea cărnii și a legumelor

Se revine la carnea care a fost pusă la fiert. În momentul în care spuma se ridică la suprafață, se scoate carnea și se pune într-un bol. Apa se va arunca, se va spăla oala și se va pune din nou apă curată, după care se pune și carnea înapoi în apă rece.

Se adaugă legumele: păstârnacul, morcovul, țelina, ardeiul, ceapa, foile de dafin și boabele de piper. Se lasă ciorba la fiert la foc mic, pentru aproximativ 45 minute, până când carnea și legumele vor fi foarte fierte. Când sunt gata se scot cu o spumieră și se pun într-un bol.

Pregătirea legumelor fierte pentru ciorbă

Se lasă carnea și legumele să se răcorească și se strecoară supa și se toacă pătrunjelul verde. Apoi se răzuiește usturoiul cu o răzătoare mică. Carnea răcită se va dezosa, fie cu mâinile, fie cu un cuțit pentru cei care vor ca bucățile să fie mai mici. Se elimină și pielea. Morcovul se va tăia cubulețe și se va pune înapoi în oală pentru culoare și pentru gust. Celelalte legume se pot pasa cu ajutorul unui blender și apoi se pot pune înapoi în oala cu ciorbă, dar nu este numaidecât să se facă așa, pentru că sunt persoane cărora nu le place gustul.

Se drege supa astfel: se amestecă smântâna cu gălbenușurile și cu sarea și se omogenizează bine cu un tel, iar apoi se pune câte un polonic cu supă și se mixează. Supa fierbinte se adaugă treptat pentru a nu se separa amestecul de smântână și ou. Se procedează așa până se va termina toată supa. Supa se pune înapoi pe foc la foc mic, pentru a o aduce la punctul de fierbere. În ciorbă se va pune carnea, morcovul și restul de legume pasate care este opțional. Apoi se adaugă oțetul și usturoiul și la sfârșit pătrunjelul tocat. Se condimentează cu puțină sare la sfârșit.