Rețeta simplă de cozonac fără frământare. Secretul să iasă la fel de pufos
Masa festivă de Crăciun nu ar fi la fel fără un cozonac delicios, umplut cu ciocolată, rahat sau nucă. An de an, gospodinele din România se întrec în cele mai bune și savuroase rețete, menite să satisfacă poftele culinare ale celor dragi. Trucul genial pentru a prepara cozonacul ideal pentru sărbătorile de iarnă.
Cea mai simplă rețetă de cozonac fără frământare
Au mai rămas două zile până la Crăciun, iar gospodinele se dau peste cap pentru a prepara cele mai bune mâncăruri pentru masa festivă. Bucate alese, tradiționale și moderne, nu vor lipsi de la celebrul festin, iar vedeta cinei este, binențeles, cozonacul de Crăciun.
Pentru cei care au foarte multe lucruri de făcut și puțin timp la dispoziție, româncele au descoperit o rețetă incredibilă de a face cozonac fără să fie nevoie să-l frământe. Urmăriți rețeta, pas cu pas, mai jos.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 kg făină 000
- 50 g drojdie proaspătă
- 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
- 500 ml lapte
- 100 g unt topit
- 5 linguri de ulei
- 150 g zahăr
- 1 esență vanilie
- coaja rasă de la o lămâie sau portocală
- un praf de sare
- 100 ml lapte pentru dizolvarea drojdiei
Pentru umplutură:
- 5 albușuri de ou
- 250 g sâmburi de nucă
- 50 g stafide
- 150 g zahăr
- 2 linguri cacao
- esență de rom
Cum se prepară aluatul de cozonac
Pentru început, vom cerne făina într-un bol cât mai încăpător, de cel puțin 3 ori. La final adăugăm și sarea, după ce făina devine extrem de fină.
Vom topi untul în cuptor sau îl vom lăsa lângă focul de la aragaz, pentru a fi cât să fie mai ușor de amestecat. Mai departe vom încălzi foarte puțin laptele, doar cât să nu fie rece, de la frigider. Adăugăm, în continuare, zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie. Amestecați totul până când zahărul se topește.
Pune drojdia într-un bol, peste care vei adăuga 100 ml de lapte, o lingură de zahăr și două linguri de făină. Amestecă totul până la omogenizare. Maiaua rezultată se lasă lângă o sursă de căldură, până când își dublează cantitatea.
Apoi, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei. Încorporează în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit.
Nu uita că aluatul de cozonac nu se frământă, ci doar se amestecă. La urmă, coca se pune la un loc cald, de preferat în bucătărie lângă foc, și se învelește cu pături.
Cum pregătim crema pentru cozonac
Acum urmează să pregătim umplutura de cozonac. În primul rând, vom bate albușurile spumă, apoi vom adăuga zahărul, câte puțin, până ce vom obține o bezea fermă și lucioasă. Se amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacao și stafidele.
Odată crescut, aluatul de cozonac se împarte în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de cât de mari sunt tăvile pe care le voi folosi pentru coacere. Unge blatul de bucătărie cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei. Adaugă umplutura de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, se rulează ușor apoi procedează la fel și cu următoarea.
În continaure, vom împleti cele două foi de aluat și vom pune cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu uita că acești cozonaci pregătiți fără frământare se ung cu ou, peste care se presară puțin zahăr. Aluatul se lasă la crescut 10-15 minute în tăvi, apoi se pun la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru circa o jumătate de oră.