20 dec. 2021 | 10:07

Rețetă de cozonac fără frământare. Cu ea muncești mai puțin de Crăciun

Diverse
Rețetă de cozonac fără frământare. Cu ea muncești mai puțin de Crăciun
Reteta de cozonac fara framantare

Au mai rămas 5 zile până la Crăciun, iar gospodinele pun la bataie cele mai bune rețete pentru a găti cel mai delicios și pufos cozonac. Pentru românii care sunt extrem de ocupați în perioada sărbătorilor și nu dispun de prea mult timp liber pentru a-l petrece în bucătărie, iată că chefii bucătari vin cu o idee genială. Cum se prepară cel mai bun cozonac fără frământare.

Cum gătești cel mai bun cozonac fără frământare

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 4 gălbenușuri
  • 150 g zahăr pudră
  • 700 g făina 000
  • 275 g apă
  • 100 g unt cu minim 80% grăsime
  • 100 g lapte
  • 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
  • 50 g zahăr tos
  • vanilie
  • un praf de sare
  • coaja de la o lămâie

Pentru decor:

  • 1 gălbenuș
  • 3 linguri de lapte
  • zahăr granulat mare pentru decor

Mod de preparare:

După ce am aranjat toate ingredientele necesare pentru rețeta noastră, este timpul să ne apucăm de treabă. Pentru început, trebuie să preparăm maiaua pentru cozonac, cu o seară înainte de a pregăti desertul.

Mai exact, vom amesteca 275 de grame din cantitatea de făină cu apă. Apoi, vom lăsa maiaua la dospit, într-o încăpere călduroasă, timp de 10-12 ore. Este de preferat să lași maiaua în bucătărie, lângă calorifer sau aragaz. Vom acoperi vasul cu o folie de plastic, desigur.

A doua zi, după ce am pregătit maiaua pentru cozonac, trebuie să amestecăm laptele călduț cu drojdia și zahărul tos, apoi le vom lăsa la odihnit timp de 15 sau 20 de minute.

Mai departe, în bolul în care se află maiaua vom adăuga untul topit și răcit, gălbenușurile de ouă, după ce acestea au fost bătute ușor cu furculița. La final, vom adăuga și amestecul de lapte și zahăr.

În continuaer vom fi nevoițăi să amestecăm totul foarte bine cu o lingura de lemn sau cu mixerul, după preferințe. Vom adăuga, mai târziu, zahărul pudră, vanilia și coaja de lamaie. Nu uita ca la final să încorporezi făina amestecată cu sarea. Următorul pas este să omogenizăm compoziția.

Următorul pas presupune să acoperim vasul în care am framantat aluatul de cozonac cu un prosop sau cu o folie de plastic, după care îl vom lăsa la dospit timp de 45 – 60 de minute.

În continuare, vom răsturna aluatul pe masă și-l vom împărți în patru secțiuni egale. Fiecare parte se rulează, apoi se împletesc câte două rulouri pentru a obtine doi cozonaci. Un sfat prețios este să adaugi crema de cacao, nucă sau orice altă umplutură dorești, înainte de a rula cozonacii.

Vom turna, apoi, cozonacul în forma specială și-l vom acoperi cu o foaie de hârtie umedă. Îl vom lăsa la dospit circa 60 de minute, până când își va mări considerabil volumul.

Între timp, vom amesteca gălbenușul și laptele bine de tot, iar cu această cremă vom unge cozonacii, peste care vom presăra zahăr tos. Cozonacii se vor coace la cuptorul încins la 200  de grade, până când se vor rumeni. Poftă bună.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Capital.ro
Hidroelectrica, anunț important pentru toți clienții! Schimbările anunțate pentru următoarea perioadă
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Adio COZI la SGR! Un nou DISPOZITIV de COLECTAT STICLE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro