Rețeta secretă de sarmale de post a lui Petrișor Tănase. Ingredientele care te fac să mănânci tot din farfurie EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
21 11. 2023

Maestrul bucătar Petrișor Tănase, gazda emisiunii culinare ”Sănătatea în Bucate”, de la Digi 24, ne oferă, în exclusivitate pentru Playtech Știri, câteva secrete culinare.

Petrișor Tănase ne spune ce dă savoare mâncării de post

El ne sfătuiește să ne folosim cu mult curaj imaginația, atunci când gătim, să încercăm tot felul de gusturi și de arome, de ingrediente. Iată cum prepară Petrișor Tănase celebrele sale sărmăluțe de post, o rețetă cu mari surprize, în compoziție.

Citește aici: Cea mai ieftină mâncare de post. E rapidă şi săţioasă. Radu Anton Roman o adora

În Postul Crăciunului, care se va încheia pe 25 decembrie, gospodinele se întrec în rețete culinare fără carne, în topul preferințelor fiind, de departe, sărmăluțele cu orez, în frunze de viță sau în foi de varză murată.

Petrișor Tănase ne spune ce dă savoare mâncării de post

După rețeta tradițională, în compoziție se pun orez, legume și mirodenii, adesea, și ciuperci. Iată însă ce ingrediente îi pot da savoare, îi pot îmbunătăți substanțial gustul, conform rețetei celebrului bucătar Petrișor Tănase, care ne-a oferit și întregul proces de preparare:

”Vă ofer o rețetă de sarmale de post, potrivită pentru această perioadă. Avem nevoie de o cană de orez și de o ceapă potrivită, pe care o vom toca mărunt.

Le punem în oală și le vom căli, vreo 2-3 minute, în două căni de apă, în care adăugăm, pentru un gust delicios, și două linguri de ulei de măsline.

Apoi, luăm de pe foc și adăugăm un pumn plin cu stafide, peste care mai turnăm o cană de apă. Se adaugă mirodenii, după gust, fiecare ce dorește, sare, piper, cimbru sau busuioc”.

Află despre: Rețete de mâncare de post. Rețetă de iahnie de fasole, de post. Simplă și rapidă

Maestrul bucătar spune: ”Sarmalele se fierb în borș și în vin alb sec, pentru o preparare rapidă”

Petrișor Tănase ne mai dezvăluie și un alt mare secret, pentru ca foile de varză și frunzele de viță să fiarbă cât mai rapid, să reducem cu mult timpul lor de preparare:

”Eu fac sarmale de post și în foi de varză și în frunze de viță, gustoase sunt ambele. Aici vă mai dau un pont.

După ce împăturim cu grijă sarmalele, cu acea compoziție de care v-am spus mai sus, dar care trebuie să se lase la răcit, mai înainte, le vom așeza într-o cratiță, în cerc, apoi, le vom pune la fiert, cu apă, dar și cu borș și cu puțin vin alb sec.

Când sunt aproape fierte, dizolvăm puțin bulion în zeama aceea a lor, apoi le băgăm la cuptor, preț de vreo jumătate de oră. Trebuie supravegheate, ca să mai adăugăm apă, la nevoie”, spune el.

Vezi și: Cu ce se leagă sarmalele de post. Cel mai important ingredient

Ce ingrediente se folosesc, după procesul de fierbere?

”Dacă ați preparat doar sarmale în foi de viță, puneți la sfârșit mărar, o legătură, tocată mărunt, sau mărar uscat, se găsește la plicuri, în magazine.

Iar dacă ați preparat sarmale în foi de varză murată, adăugați, la sfârșit, pentru un plus de savoare, cimbru și câteva foi de dafin.

Alt pont? Puneți cimbru, iar sarea și piperul sunt baza. Poftă bună!”, a mai adăugat Petrișor Tănase, pentru Playtech Știri.

Are și alte recomandări culinare

Petrișor Tănase are și alte recomandări pentru Postul Crăciunului, fasolea, lintea și hrișca

Petrișor Tănase are și alte recomandări culinare, pentru perioada de post, în care se gătește fără pic de carne. Iată ce mai puteți prepara, până în ziua de Crăciun, aceste mâncăruri fiind sățioase și gustoase:

”În această perioadă, foarte bune sunt fasolea, mazărea, hrișca și lintea. Hrișca este un aliment complet, foarte bun, făcut sub formă de salată.

Iar hrișca fiartă, amestecată cu ardei gras, usturoi și cu zeamă de lămâie, este delicioasă. Eu nu țin post, dar sunt zile în care alimentația mea se bazează pe un consum echilibrat”, ne-a mai spus Petrișor Tănase.

Descoperă și: Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta ideală dacă vrei ceva sănătos și bun în post

Acum că ai aflat toate aceste mici secrete, tot cei ai de făcut este să te apuci de treabă și să faci preparate delicioase, chiar și de post. Poftă bună!