Pare că omleta este o rețetă cât se poate de simplă, însă are și ea secretele ei, ca să iasă pufoasă și gustoasă. Iar a obține o astfel de textură nu e deloc treabă ușoară.
Însă un chef american dezvăluie care este ingredientul lui secret pe care îl folosește, și anume, maioneza. Astfel că Alton Brown, un cercetător culinar, a afirmat că acest sos îi dă rețetei o textură mult mai unotasă și un gust minunat.
În cartea lui, ”Everyday cook”, Alton Brown a spus că trebuie să se adauge o linguriță de maioneză și o lingură de apă la trei ouă, înainte de a începe a bate ouăle. Maioneza nu este decât o combinațe de ouă și ulei.
”Ouăle bătute sunt, în esență, o emulsie. De ce să nu le potențezi textura cu o altă emulsie? Dacă pui doar puțină, care oricum se dizolvă în procesul de gătire, omleta nu va păstra gustul de maioneză”, a spus acesta.
De asemenea, pentru ca omleta să-i iasă perfect, Alton Brown mai folosește unt, în care acesta prăjește preparatul, dar și sare și piper.
Mai întâi se încălzește tigaia în care se adaugă o linguriță de ulei sau de unt, în jur de 10 grame, cât tigaia să fie unsă. Apoi, în recipientul în care sunt puse ouăle se adaugă puțină sare, se sparg gălbenușurile și se amestecă foarte bine cu furculița. Se bate energic, pentru a se amesteca bine și pentru a avea o consistență uniformă. Apoi, se toarnă ouăle bătute în tigaie, la foc minim și se acoperă cu un capac. Se lasă vreme de un minut. Se scoate apoi capacul și se oprește focul. Nu durează mai mult de două minute întreaga operațiune. Omleta se răstoarnă apoi pe o farfurie, după care se pliază. Omleta va fi cremoasă, și nu uscată. Se așează alături legume crude, salată, pâine prăjită sau orice altceva preferi. Aceasta este însă o rețetă de bază, însă la ea se mai pot adăuga și: brânză sau cascaval, legume de tot soiul, carne, afumatură, verdețuri, condimente. De asemenea, dacă dorești, poți urma și sfatul lui Alton Brown, și anume acela de a adăuga o linguriță de maioneză la îndemână. Oricum preferi, omleta este perfectă pentru un mic-dejun delicios! Pofta bună!