Rețetă gogoși moi și pufoase. Secretul care le face delicioase. Ce trebuie să adaugi în compoziție

de: Ana Chivu
03 02. 2021

Cum să nu dai greș cu unul din cele mai iubite deserturi ale românilor? O să-ți iasă negreșit pufoase și moi. Care e secretul de care trebuie să te folosești pentru un preparat de nota 10 pentru oaspeții tăi?

Rețetă pentru gogoși. Care e secretul pe care doar unii bucătari îl știu?

Gogoșile sunt iubite de absolut toată lumea, mai cu seamă că fac parte din categoria deserturilor copilăriei, alături de pandișpan cu vișine, fursecuri cu jeleu sau chec. Sunt irezistibile și sunt mereu o opțiune bună pentru zilele când ești pe fugă, dar vrei să-ți satisfaci pofticioșii casei sau oaspeții veniți pe nepusă masă.

Modul de preparare e unul pe cât se poate de simplu, iar secretul constă în atenția pe care o acorzi la frământare și la timpul necesar pentru dospirea lor. Poți să le umpli cu ciocolată sau gem ori poți să le servești ca atare, cu zahăr pudră pe deasupra din belșug. 

Ingrediente:
250 ml de lapte integral;
1 plic de drojdie uscata (7 g);
50 g de zahar tos;
50 g unt topit si racit;
2 oua mari (la temperatura camerei);
1 varf de lingurita de sare;
500 g de faina, plus 2-3 linguri pentru planseta, dar nu mai mult;
arome (dupa gust: lamaie, portocale, vanilie, rom sau scortisoara);
ulei pentru prajit;
zahar pudra.

Mod de preparare:
Pune drojdia în lapte călduț și dizolvă-o bine de tot. Untul topit și răcit se amestecă alături de zahăr și sare și se bat bine cu mixerul. Adaugă pe rând ouăle și bate câte puțin după fiecare, ulterior adaugă laptele cu drojdia pregătită în prealabil, iar la final făina. Amestecă până aluatul devine elastic. Acoperă totul și lasă într-un loc destul de cald preț de o oră și jumătate. Poți să începi să modelezi gogoșile și să le prăjești cu grijă. Dă-le prin zahăr pudră cât sunt încă puțin calde.

Ingrediente necesare pentru gogoși de post

500 g faina;
2 linguri rase de zahar tos;
1 plic de drojdie uscata sau 20 de grame de drojdie proaspata (cat o nuca);
350-400 ml apa calduta;
3-4 linguri de ulei caldut;
arome (este perfecta esenta de vanilie);
1 praf de sare;
ulei pentru prajit;
zahar pudra vanilat pentru pudrat si scortisoara macinata.

Mod de preparare: „Adauga aromele si apa calduta treptat si amesteca pana ce rezulta un aluat legat. Este lipicios, dar usor de framantat. Framanta aluatul adaugand putin cate putin uleiul, iar in 10-15 minute maximum ar trebui sa fie gata. Lasa-l sa creasca o ora-o ora jumatate, la loc cald, acoperit cu un servet. Cand si-a dublat volumul, cu mainile date cu ulei, rupe bucati si modeleaza gogosile, nici foarte mari, nici foarte mici. Se prajesc in ulei incins, dar nu fierbinte, circa doua minute pe fiecare parte”, arată mega-image.ro