Tarta este un preparat gustos, cu o istorie bogată, care i-a cucerit chiar și pe nemți. Cu brânză, cu spanac și bacon ori cu cremă de vanilie și fructe, delicatesa s-a împrăștiat prin toate colțurile lumii și devine vedeta verii, fiind un desert răcoros, cu poame de sezon.
Blat. Pune făina și zahărul pudră într-un vas peste care vei pune praful de sare și bucățelele reci de unt. Amestecă 30 de minute, până când compoziția din castron este una uscată, ca nisipul. Este normal să se vadă bucățile de unt împrăștiate prin făină. Aluatul obținut trebuie pus la rece, într-o folie transparentă, măcar 30 de minute.
După ce a stat la frigider, pune aluatul într-o formă de tartă și aranjează-l așa încât să urce și pe pereții acesteia până sus. Înțeapă aluatul cu o furculiță pentru a nu crește inegal și dă forma la frigider pentru 30 de minute ori 10 minute la congelator. Încinge cuptorul la 200 grade Celsius și lasă tarta la copt 15 minute, până se rumenește ușor la margini.
Crema. Pune la fiert laptele cu vanilia. Între timp, amestecă cu mixerul gălbenușurile împreună cu zahărul și sarea până când amestecul se deschide la culoare și devine spumos. Adaugă făină și amestecă mai departe câteva secunde, până se încorporează. Toarnă laptele fierbinte peste amestecul din bol. Toarnă înapoi în oala în care a fiert laptele, apoi pune din nou cratița cu crema pe foc mic și amestecă constant cu o spatulă, pentru a nu se prinde de fundul vasului.