Rețetă de plăcintă cu iaurt și vișine. Se face rapid și are un gust senzațional
A venit vara și aveți nevoie de un desert cât mai răcoros și gustos? Ei bine, noi vă spunem o rețetă delicioasă de plăcintă cu vișine. Nici nu durează mult, iar gustul… gustul îți va cuceri papilele.
Ingredientul secret din plăcinta cu vișine
Vă mai amintiți de plăcinta aceea cu foi pe care bunica vi-o pregătea și vă făcea ziua mai frumoasă? Da, despre această rețetă este vorba. Urmați pașii și o să îi cuceriți pe cei de acasă. Și nu uitați să puneți ingredientul secret – iaurtul.
Ingrediente:
- pachet de foi subțiri de plăcintă, în greutate de 400 de grame
- 900 de grame de iaurt grecesc cu 10% grăsime
- 160 de grame de zahăr tos
- 6 ouă mari (60 grame/bucată)
- 30 de grame de amidon din porumb (sau 40 de grame de griș/50 de grame de făină)
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă, de la suprafață)
- 2 plicuri de zahăr vanilat (sau extract de vanilie)
- 4 grame de sare (un praf mai generos)
- 500-600 de grame de vișine, gata curățate
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime, topit, dar nu fierbinte
- pentru finisare: 1 ou + 1 praf de sare + 50 de grame de smântână
- opțional: puțin zahăr pudră pentru presărat la final
Mod de preparare:
Dacă nu faceți voi foile acelea subțiri în casă, este recomandat să cumpărați niște foi de plăcintă proaspete, nu congalete. Acestea sunt mult mai suple decât cele congelate și nu veți găsi, în pachet, foi lipite între ele. Sunt necesare 6 foi de plăcintă întregi, restul trebuie să fie mărunțite. Punem deoparte cele 6 foi de plăcintă pe care le-am ales și le învelim bine cu prosoape curate de bucătărie, să nu se usuce. Toate celelalte foi din pachet le rupem în bucățele și le punem într-un castron mare.
În alt castron, adăugați iaurtul grecesc și amestecați pănâ devine o compoziție fină. Ulterior, adăugați zahărul, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie și începeți să amestecați până se încorporează toate ingredientele. După ce ingredientele s-au omogenizat perfect, adăugați amidonul în ploaie, în 3 reprize.
Acum e momentul să adăugați ouăle. Ouăle se adaugă în compoziție întregi, câte 1-2 deodată. Omogenizați bine cu telul în formă de pară și adăugați treptat toate ouăle. Apoi ungeți bine tava și adaugați foile, primele trei foi le ungeți bine ca să faceți o bază solidă. Foile mărunțite de iaurt trebuie turnate în compoziția făcută anterior. După ce se amestecă cu grija, încât să nu le mărunțiți adăugați vișinele și turnați compoziția în tavă, peste foi.
V-au mai rămas trei foi de plăcintă, așa-i? Ei bine, cu o foaie de plăcintă acoperiți tava și mai adăugați încă două, apoi băgați totul la cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncins la 190 grade. După 45 de minute prăjitura e gata! Plăcinta se poate servi și caldă, dar și rece, atunci e și mai delicioasă.
Citește și: Plăcintă dobrogeană, reţeta bunicii. Ce trebuie să faci pentru o crustă crocantă şi rumenă