Rețeta de mucenici a lui Cătălin Scărlătescu. Ce secret are concurentul de la America Express

de: Ana Chivu
07 03. 2023

Gospodinele se pregătesc intens pentru ziua în care o să servească mucenici celor dragi, dar și în care sunt nevoite să împartă unele pachete cu acest preparat celor în nevoie. Cătălin Scărlătescu vine cu o rețetă specială de mucenici pe care trebuie să o încerci. Chef-ul celebrul care acum concurează la emisiunea ,,America Express” și-a împărtășit secretul pentru compoziția dorită. Iată cum trebuie să procedezi!

Rețetă de mucenici specială: cum îi pregătește chef Cătălin Scărlătescu?

Există două tipuri de mucenici: cei din Muntenia și cei din Moldova. Primii sunt făcuți cu multe arome, sunt mici și se servesc în puțină supă dulce, iar cei moldovenești sunt rumeni, pufoși și delicioși. Deși se fac mult mai greu, rețeta a doua este mult mai dorită de majoritatea oamenilor care asociază preparatul cu cozonacul sau gogoșile. Desigur că majoritatea gospodinelor își doresc să ofere familiei ce este mai bun, așa că chef Cătălin Scărlătescu le sare în ajutor cu un amănunt deosebit. Mai exact, bucățile de aluat coapte trebuie unse după ce sunt gata cu miere, nucă pisată, dar și nucă de cocos. În modul acesta poți uita de sfințișorii plictisitori pe care deja toată lumea îi știe și poți să servești pofticioșilor un preparat aparte care să îi facă să îți ceară și a doua porție.

  • Ingrediente

500 gr făină
50 gr drojdie
200 ml apă călduță
100 ml de ulei
sare
zahăr vanilat

Mod de preparare: pas cu pas

Pune făina într-un lighean și sapă o groapă în ea în care să pui apă, ulei, drojdie, zahăr vanilat și sare. Amestecă bine și frământă până formezi un aluat cu o textură puțin lipicioasă, ulterior acoperă vasul și lasă coca să crească.

Întinde compoziția pe masa de lucru după cel puțin 40-50 de minute cu un sucitor, iar mai apoi taie totul fâșii pe care să le modelezi sub forma cifrei 8. Pune apă la fiert, iar după ce dă în clocot adaugă mucenicii în ea.

La doar 5 minute distanță, scoate sfințișorii și încearcă să îi ungi cu puțin gălbenuș înainte să îi pui în tavă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Nu uita să adaugi în apă și câteva arome pentru ca aluatul să aibă un gust fantastic. Ulterior, aceștia sunt dați prin cocos, nucă și zahăr, iar ulterior serviți cu puțin vin. Poți respecta rețeta și pentru mucenici ca în Muntenia, doar că trebuie să ai o formă specială pentru aceștia, dar trebuie să faci tu aluatul.

  • Ingrediente pentru zeamă

2-3 litri de apă
350 gr zahăr
800 gr nucă măcinată
1 linguriţă de scorţişoară
coaja de la o lămâie
sare
zahăr vanilat
esenţă de rom