Rețeta de ciorbă rădăuțeană a bucătăresei care a inventat-o. Ce adaugă românca în oală pentru un gust special

de: Sabina Anastasia
11 10. 2023

Cornelia Dumitrescu a dezvăluit ce pune în oală, pentru a oferi ciorbei rădăuțene un gust deosebit. Preparatul românesc ocupă locul 7 în topul celor mai bune mâncăruri din întreaga lume. Ce rețetă respectă bucătăreasa care a inventat acest fel de mâncare.

Ciorba rădăuțeană, pe locul 7 din lume

Puțini români știu că ciorba rădăuțeană, gătită pentru prima dată pe 14 februarie 1982, a fost votată în topul celor mai savuroase supe din întreaga lume. Preparatul românesc se află pe locul 7 în topul amintit, potrivit informațiilor comunicate de Netflix, care a și realizat un documentar pe această temă.

„Inițial, nu aveam de gând să ne oprim la Rădăuți, dar când am văzut indicatorul și mi-am dat seama că aici s-a născut ciorba rădăuțeană, am făcut un mic ocol și am privilegiul de a fi cu doamna care a inventat această rețetă”, a spus una dintre persoanele care s-a implicat în realizarea documentarului Netflix despre ciorba rădăuțeană.

Cine este bucătăreasa care a inventat-o

Ciorba rădăuțeană a fost inventată pe baza unei rețete a Corneliei Dumitrescu, bucătar șef la Restaurantul Național. În 1982, când a apărut ciorba rădăuțeană, cea de burtă era aproape interzisă, fiind considerată decadentă, iar materia primă se găsea destul de greu.

Așa i-a venit Corneliei Dumitrescu ideea de ciorbă rădăuțeană, preparând-o cu ce a avut la îndemână. Celebrul fel de mâncare, preparat nu cu foarte multe ingrediente, i-a adus creatoarei sale diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Rădăuți, din județul Suceava.

Rețeta româncăi Cornelia Dumitrescu

Într-un material video publicat pe pagina de Instagram a platformei de streaming Netflix, bucătăreasa Cornelia Dumitrescu explică, pe scurt, cum gătește ciorba rădăuțeană. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, iar modul de preparare este destul de simplu.

Ingrediente:

  • piept de pui (obligatoriu cu os – supa va fi mai concentrată, deci mai bună);
  • ardei, în funcție de preferințe;
  • țelină, preferabil rădăcină;
  • câțiva morcovi mici sau unul mare;
  • ceapă albă;
  • pătrunjel;
  • condimente (sare);
  • pentru rezon: ouă, smântână, un pic de făină, oțet, usturoi și sare.

Citește și: Ciorba din România care este în topul celor mai bune din lume. A fost clasată pe locul 14 mondial

Mod de preparare:

  1. Se pune pieptul de pui cu os la fiert.
  2. Se curăță și se spală legumele: ardeiul, țelina, morcovul, ceapa albă și pătrunjelul.
  3. Se adaugă legumele în oala în care este carnea și se fierb.
  4. Se scoate carnea, după ce a fiert.
  5. Se strecoară supa obținută în urma fierberii legumelor.
  6. Se pregătește rezonul cu ouă, smântână, un pic de făină, oțet, usturoi și sare.
  7. Se mărunțește carnea și se adaugă în supă, alături de legumele mărunțite și rezon.