Rețetă de castraveți murați în saramură. Ce trebuie să faci ca să-ți iasă cele mai bune murături
Castraveții murați nu lipsesc iarna din cămara niciunei gospodine iscusite. Așadar, dacă și ție îți plac aceste murături și vrei să le pregătești în această toamnă, îți dezvăluim, în rândurile de mai jos, o rețetă aparte de castraveți murați în saramură. Iată cum se aleg aceștia și ce ingrediente trebuie adăugate în borcan.
Cum alegi castraveții pentru murat
Odată cu venirea toamnei, majoritatea gospodinelor își pregătesc murăturile pentru iarnă. Printre legumele murate preferate de români se află castraveții, gogoșarii, gogonelele, conopida sau varza, se pun borcane la murat pentru lunile reci ale anului.
Dar, pe lângă condimentele necesare, pentru pentru ca rezultatul final să fie unul demn de un bucătar adevărat, este important, pentru început, să știi să îi alegi corect.
Dacă vrei să ai castraveți murați fermi și cu un gust excepțional, atunci când îi cumperi, verifică să fie proaspeți și sănătoși, fără lovituri sau alte semne. Pentru a le testa prospețimea, trebuie să treci cu mâna peste zimții de pe coaja acestora. Cu cât înțeapă mai tare, cu atât sunt mai proaspeți. De asemenea, încearcă să îi alegi pe cei cât mai mici și drepți.
Rețetă de castraveți murați în saramură
Totodată, sunt importante și condimentele folosite pentru a obține niște murături ca la carte. Atunci când pun castraveții la murat, gospodinele utilizează adesea hrean și mărar uscat. Acestea fiind spuse, iată de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară, pas cu pas, rețeta de castraveți murați pentru iarnă.
Ingrediente:
- 2,5 kg de castraveți
- 4 rădăcini de hrean
- 4 crenguțe de mărar uscat
- 3 tulpini cu frunze de țelină
- 2 morcovi
- 2 cepe
- o căpățână de usturoi
- muștar boabe
- boabe de piper negru
- sare grunjoasă
- apă
Mod de preparare, pas cu pas
Pentru început, se spală castraveții foarte bine, în mai multe ape și, după preferințe, se pot sau nu îndepărta capetele.
În continuare, se trece la curățarea celorlalte legume: morcovii și țelina se taie fâșii (frunzele de țelină se păstrează), se curăță usturoiul. Apoi, într-un borcan mare se pune un strat, în picioare, de castraveți, pe cât posibil fără spații între ei, după care se strecoară printre ei morcovi, țelină, usturoi, hrean, ceapă tăiată fâșii.
Între timp, se pun aproximativ doi litri de apă la fiert, în care se adaugă 2 linguri mari de sare grunjoasă. Se lasă pe foc până când dă în clocot, după care lichidul se toarnă, fierbinte, peste castraveți, până ce aceștia sunt acoperiți.
Se lasă să se răcească, fără a se acoperi borcanul cu capac și, după ce s-a răcorit, se răstoarnă saramura din borcan și se pune din nou la fiert, până dă în clocot. În caz că este necesar, se mai adaugă apă și sare. Acest proces de opărire se face de 3 ori, pentru ca rețeta de castraveți murați să se păstreze bine până la iarnă.
La final, când acești toți pași sunt încheiați, se încheie ermetic borcanul cu un capac și se pune într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.
Cum se sterilizează borcanele
Înainte de a pune orice fel de legumă sau fruct în borcane, pentru iarnă, acestea trebuie neapărat spălate și sterilizate. Prin acest procedeu se distrug microorganismele (bacterii, spori de mucegai), pentru a fi sigur că legumele se păstrează în siguranță.
Iar o modalitate simplă de a face asta este să le bagi la cuptor. Atenție, acesta nu trebuie să fie anterior încălzit, încins deoarece se vor sparte. Drept urmare, se pune tava cu cu borcane și capace și abia după se pornește căldura. Ele trebuie să se dilate controlat și treptat, încălzindu-se odată cu cuptorul. Temperatura optimă de sterilizare este 105 – 110 grade Celsius.
Spor în bucătărie și poftă bună!
Citește și: De ce castraveţii murați fac floare. Cea mai mare greșeală pe care o fac româncele când pun murături